Tatil Kaçkarların büyüleyen güzelliği

Kaçkarların büyüleyen güzelliği

26.05.2010 - 09:34 | Son Güncellenme:

Kaçkar Dağları Milli Parkı, dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan bitki türleri, buzul gölleri, ormanları ve yaban hayatıyla da büyülüyor.

Kaçkarların büyüleyen güzelliği

Ziyaretçiler, 1994’de 51 bin 500 hektarı milli park ilan edilen Kaçkarlar’da, yöreye özgü kelebek türleri ile karaca, yaban keçisi, geyik, dağ
horozu, sansar gibi türleri de görebiliyor.

Doğu Karadeniz sahili boyunca uzanan, büyük bölümü Rize’nin Çamlıhemşin, geri kalanı Artvin’in Yusufeli ilçesi sınırlarında yer alan, en yüksek noktasını ise 3937 rakım ile Kaçkar Kavrun Dağının oluşturduğu Kaçkar Dağları Milli Parkı, zengin faunasının yanı sıra dört mevsim karlı zirveleri, buzulları, buzul gölleri, çayırları ve sık ormanlarıyla doğa tutkunlarının en gözde mekanları arasında yer alıyor.

Yöre, dağcılık, kaya tırmanışı, tracking, rafting ve kayak sporları merkezi haline dönüşmüş durumda. Başka hiçbir yerde bulunmayan bitki ve kelebek türleri ile yaban hayatı ve eşsiz doğal güzellikleri görmek isteyenler, dünyanın dört bir yanından yöreye akın ediyor. Milli parkı ziyaret edenler arasında doğu tutkunları ve dağcılar başı çekiyor.

Kaçkar Dağlarının batısındaki Fırtına Deresi ile doğusundaki Hemşin Deresi zengin bir flora ile kaplı. Karstik flora özelliğine sahip bu bitki
örtüsü, gerek alt flora gerekse üst flora endemik türleri barındırıyor.Türkiye’de orman güllerinin 3000 metreye ulaştığı tek yer Kaçkarlar.

Kaçkarlar, Pleistosen’e (jeolojide buzul çağı) ait buzul izleriyle beraber aktüel buzlaşmanın birlikte görüldüğü ender yerlerden birisi. Bu sahada buzullarla birlikte buzul gölleri, buzul vadileri de bulunuyor.

Fauna açısından da zengin olan Kaçkarlar, kurt, ayı, domuz, tilki, karaca, yaban keçisi, geyik, sansar, çakal, dağ horozu, Kafkas semenderi gibi türleri barındırıyor. Sabırlı ziyaretçiler, yörede dağ horozu görebiliyor, karaca, geyik ya da yaban keçisiyle karşılaşabiliyor.

Yaylacılık faaliyetinin de yapıldığı Kaçkar Dağları’nda yayla yaşam kültürü ve sosyal yaşantısı turizmde artı değer olarak ön plana çıkıyor.

Devamı: Hafta sonları doğa tutkunlarının akınına uğruyor

Hafta sonları doğa tutkunlarının akınına uğruyor

Kaçkar Dağları, batıda Verçenik Dağı ve çevre zirveler, merkezde Kaçkar-Kavron Dağları, doğuda ise Altıparmak Dağları olmak üzere başlıca üç gruba ayrılıyor. Havaların ısınmasıyla dağlar, özellikle hafta sonları doğa tutkunlarının akınına uğruyor.

Dr. Tamer Erhan Balta, Diş Hekimi Barış Can Telatar, Ziraat Mühendisi Engin Balta’nın da aralarında bulunduğu bir grup doğasever de hafta sonu Kaçkarları ziyaret edenler arasındaydı.

3709 rakımlı Verçenik Dağına tırmanmak isteyen gruptakiler, 2110 rakımlı Orta Yayla’ya kadar araç ile geri kalan yolu ise birikmiş kar kütlelerinin araca geçit vermemesi nedeniyle yürüyerek devam ettiler.

Gezinin geri kalanını Dr. Tamer Erhan Balta, şöyle anlattı: "Bir taraftan güneşin karların üzerindeki ışık oyunlarını, diğer taraftan tüm güzelliklerini cömertçe sunan doğayı seyrederek ilerledik. Henüz yaylacılar yoktu görünürde, bütün ezgilere sırtımızı dönüp sadece doğanın sesini dinleyerek sürdürdüğümüz yürüyüşümüzde, yaban hayatından 4 üyesi olan geyik ailesi karşıladı bizi. Biraz utangaç olduklarından çok yaklaşamadık, ancak bize gösterdikleri ilgiden çok memnun kaldık.

Zaman zaman küçük molalar vererek devam ettiğimiz yolculuğumuzda, tamamen beyaz örtü ile kaplı 2800 metre rakımlı Kapılı Göller bölgesine ulaştık ve burada ay yıldızlı bayrağımızı dalgalandırdık. Havanın kararmasına kısa süre kaldığı için yarım saatlik kahve molasının ardından dönüşe geçtik. Yol boyunca açan kır çiçekleri uğurladı bizi. Karların üzerinde 2 saat 10 dakika yürüdükten sonra aracımızın bulunduğu yere inmiştik, ardından da Çamlıhemşin ilçe merkezine döndük.

Son derece yorucu ve bir o kadar da keyifli bir günü geride bırakmıştık. Işığıyla yolumuzu aydınlatan güneşe ve bütün güzelliklerini cömertçe bize sunan doğaya sonsuz teşekkürler."

2