Tatil Schengen vizesinde örtülü kısıtlama mı var?

Schengen vizesinde örtülü kısıtlama mı var?

13.11.2017 - 12:06 | Son Güncellenme:

Son dönemlerde Schengen vizesi başvurularına yanıtta bir takım sıkıntıların yaşandığı iddia ediliyor. Schengen vizesi başvurusunda bulunan pek çok kişi, kısa süreli vize verildiğinden şikayetçi. Peki Schengen vizesinde durumun aslı nedir?

Schengen vizesinde örtülü kısıtlama mı var

Schengen vizesi başvurularında son dönemlerde kısıtlamalar yaşandığı iddia ediliyor. Özellikle sosyal medyada yayılan iddialara göre Schengen vizesi başvurularında kısa süre vize verildiği ya da talebin neden gösterilmeden reddedildiği öne sürülüyor. Peki Schengen vizesi konusunda işin aslı nedir?

Haberin Devamı

Schengen bölgesi vize uygulaması nedir?
Avrupa Birliği'nde 1995’te yürürlüğe giren Schengen Sözleşmesi ile bu Sözleşmeye taraf ülkeler aralarındaki sınırlardaki kontrollerini kaldırmışlardır. Böylece, Schengen bölgesinde dış sınır kontrollerinde ortak uygulama ve kurallar hayata geçirilmiştir. Schengen bölgesine dahil olmayan ülkelerin vatandaşları, herhangi bir Schengen bölgesi ülkesine giriş yapmak için önceden belirlenmiş olan standartlar doğrultusunda Schengen vizesi almak zorundadır. Schengen bölgesine dahil olan her ülke için aynı olan standartlar doğrultusunda istenilen belgelerle, yetkili kuruluşlara vize başvurusunda bulunulması gerekiyor.

Schengen vizesinde örtülü kısıtlama mı var

Hangi ülkeler Schengen bölgesine dahildir?
Schengen’e üye ülkeler şunlardır: Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Lüksemburg, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan.

Haberin Devamı

İngiltere, Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen Schengen sistemine dahil değildir. Dolayısıyla bu ülkeye gidecek olan turistlerin ayrı bir vize alması gerekmektedir. Halihazırda İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma sürecinin de başladığını hatırlatmakta fayda var.

Ayrıca, AB’ye üye olmayan İsviçre, İzlanda ve Norveç de Schengen ülkeleri ile özel bir anlaşma imzalayarak, aynı uygulamaları benimsemişlerdir. Bir yabancı Schengen bölgesine üye ülkelerden birinin vizesi ile girdiğinde diğerine serbestçe seyahat edebilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta Schengen vizesi hangi ülke için alındıysa ilk seyahat o ülkeye yapılmalıdır. Örneğin İtalya için alınan vize ile önce Almanya'ya gitmek mümkün değildir. Ancak bir kere İtalya'ya gidildi ise sonraki seyahatlerde diğer Schengen ülkelerine seyahat etmek mümkündür. Seyahatin süresi vizenin üzerinde kayıtlı süre ile sınırlıdır.

Türkiye'ye Schengen vizesi konusunda örtülü bir kısıtlama mı uygulanıyor?
Son zamanlarda özellikle sosyal medyada dillendirilen bir iddiaya göre Schengen vizesi başvurularında işlem süresinin bir haftayı aştığı -ki bu normal şartlarda üç gün olarak belirtilir- ve çok az süreli vize verildiği öne sürülüyor.

Haberin Devamı

Türkiye'de Schengen ülkelerine vize başvuruları yetkili vize acentaları aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Avrupa Birliği ülkeleri nezdinde konu hakkında herhangi bir açıklama yapılmamakla birlikte, vize başvuru merkezleri yaşanan yoğunluk ve teknik aksaklıklar nedeniyle bir süredir vize işlemlerinde bir uzamanın yaşandığı konusunda uyarıda bulunuyor.

Ancak kısa süreli Schengen vizesinin verilmesi ve işlemlerin uzamasına dair yetkili mercilerden herhangi bir açıklama yapılmış değil. İfade edilen teknik aksaklıkların ne kadar süreceği ve özellikle yılbaşı turlarını etkileyip etkilemeyeceği de merak konusu.