Populer Bilim Bluetooth ile kontrol edilebilen kapsül geliştirildi

Bluetooth ile kontrol edilebilen kapsül geliştirildi

16.12.2018 - 12:53 | Son Güncellenme:

MIT araştırmacıları tarafından, polimer yapıda altı odacığa ve yumuşak jelatin içinde saklanmış iki bacağa sahip kapsül geliştirildi. Üç boyutlu yazıcıyla üretilen kapsül, Bluetooth ile haberleşebiliyor.

Bluetooth ile kontrol edilebilen kapsül geliştirildi

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

İki haftaya kadar midede kalan ve ilaçları yavaş yavaş salgılayan, deneysel çok dozlu bir kapsül geliştirildi. Onu geliştiren bilim adamları, vücut ile Bluetooth aracılığıyla iletişim kurulabileceğini belirtti.

MIT'deki bilim adamları tarafından geliştirilen kapsülün, yumuşak bir jelatin kabuk içinde katlanan, ilaç yüklü altı adet polimer kolu var. Mideye ulaştıktan sonra jelatin çözülüyor ve kolların yıldız şeklinde açılmasına izin veriyor. Bu, cihazın mideden çıkmasını önlüyor. Ardından, biyolojik olarak parçalanabilen çekirdek çözünene dek ilacı kademeli olarak serbest bırakıyor. Bu, kolların düşmesine ve nihayetinde atıldığında, mideden ayrılmasına neden oluyor. Y şeklindeki kapsül, yaklaşık bir ay midede kalabiliyor.

Haberin Devamı

Bluetooth ile kontrol edilebilen kapsül geliştirildi

Bununla birlikte, 3D baskılı cihaz, çeşitli vücut parametrelerini izleyebilen sensörler ile donatılabilir. Ayrıca Bluetooth modülüne de sahip. Bilim adamları, harici bir anten veya muhtemelen mide asidi kullanarak güç sağlamaya çalışsa da, şu anda küçük bir gümüş oksit pil ile destekleniyor.

Kapsül, iç vücut sıcaklığını kaydederek bu verileri akıllı telefona gönderebiliyor. Daha uzun kablosuz menzil terchi edilmiyor, çünkü istenmeyen üçüncü tarafların cihazla iletişim kurmasını istemiyorlar.

Doktorların akıllı telefonun Bluetooth sinyalini kullanarak cihazı manuel olarak etkinleştirmesi, ilacın talep üzerine serbest bırakılması için mümkün olabilir.