Teknoloji Chrome sizi gözetliyor!

Chrome sizi gözetliyor!

22.02.2011 - 11:15 | Son Güncellenme:

Chrome, hakkınızda hangi bilgileri topluyor, Google'a neleri gönderiyor? İşte cevaplar...

Chrome sizi gözetliyor

Chrome'u birçok faydalı özelliği ve tabi ki hafifliği nedeniyle tercih eden kullanıcı sayısı oldukça fazla. Ancak Google'ın hızı tarayıcısı Chrome, şirketle hangi bilgilerimizi paylaştığı sorularını da akla getiriyor.

Biraz düşündüğümüzde Chrome'la yaptıklarımız, aslında tüm hayatımızın bir görüntüsü gibi olabilir. İşte Chrome'un Google ile paylaştığı ve hiç paylaşmadığı veriler.

Google'a göre sizinle kalan veriler

Google yetkilileri, Chrome'un hangi verileri gönderdiğini ve bu verilerle ne yaptıklarını şöyle açıklıyorlar.

Tıkladığınız ve adres çubuğuna girdiğiniz bağlantılar:
Chrome, diğer tarayıcılar gibi geçmişinizi yerel olarak kaydedebiliyor, ancak tarama geçmişiniz düzenli olarak Google'a göndermiyor.

Parolalar: Parolalarınız bilgisayarınızda şifreli olarak saklanıyor. Parolalarınız (ve yer imleriniz) eşitleme için Google'un sunucularına gönderildiğinde de aktarım sırasında şifreleniyor. Parolalarınız Google'ın sunucusu üzerinde depolanmadan önce şifrelendiğinden Google onları göremez. Bu şifreleme seviyesini Kişisel Ayarlar'dan düzenleyebilirsiniz.

Google'a göre gönderilen veriler

Gönderilen veriler

Google, tarayıcısının neleri şirkete gönderdiğini gizlilik belgesinde açıkça bildiriyor. İşte bunlardan bazı dikkat çekenler:

Aramalar veya otomatik öneriler için kısmi aramalar: Bu özelliği Gelişmiş Seçenekler'deki tahmin hizmeti seçeneğini devre dışı bırakarak kapatabilirsiniz.

Anında arama etkin olduğunda aramalar ve URL'ler:
Anında Arama'yı ayarlarınızdan etkinleştirdiyseniz, Chrome'un adres çubuğuna yazdığınız hemen hemen her şeyin gönderildiğini, anailiz edilip size döndürüldüğünü düşünebilirsiniz. Bu işlev varsayılan olarak kapalıdır.

Sitelerdeki 'sayfa bulunamadı' hataları: Bir web sitesi '404 sayfa bulunamadı' hatası verdiğinzde, Chrome size bir web sayfası önerebiliyor. Bunu Gelişmiş Ayarlar'daki 'Navigasyon hatalarının çözülmesine yardımcı olması için bir web hizmeti kullan' seçeneğindeki işareti kaldırarak kapatabilirsiniz.

Yer imleri, çökme raporları ve diğerleri

Yer imleri ve diğer eşitleme verileri: Google, tarayıcılarınızı eşit tutabilmek için istediğiniz verileri kendi sunucuları yoluyla eşitliyor, ancak verilerinizin güvende olduğunu söylüyor.

Çökme raporları ve kullanım istatistikleri: Yükleme sırasında veya ayarlardan etkinleştirdiyseniz, Google'a aşağıdaki tür verilerinize göz atma şansı tanımış oluyorsunuz:

Tercihler, tıklanan düğmeler ve bellek kullanımı gibi kullanım istatistikleri içeren bilgiler. Gönderilen bilgiler arasında web sayfası URL'leri veya kişisel bilgiler bulunmuyor. Çökme raporlarında çökme sırasındaki sistem bilgileri ve sayfa URL'si ile kişisel bilgiler yer alabiliyor (çökme sırasında ne olduğuna bağlı).

Başkaları ne diyor?

Başkaları ne diyor?

Resmi bildirimler dışında bazı kuşkulu Chrome takipçileritarafından fark edilen noktalar ise şunlar.

Eşsiz yükleme kimliği:
Google, yükleme başarısını izlemek için Chrome'unuza eşsiz bir kimlik atıyor. Chrome'unuzu anonimleştirmek için UnChrome'u kullanabilirsiniz.

Eşsiz dizi: Google'ın tanıtıcı olmadığını söylediği bir kod dizisi, Chrome'un reklam kampanyalarının başarısını ölçmek için kullanılıyor. Bunu engellemek için Chrome'u, Chrome'un web sitesinden indirmelisiniz.

Google'ın gezinme alışkanlıklarınızı biriktirmesinden hoşlanmıyorsanız Chrome ve Chromium ile aynı kaynak kodundan meydana gelen ancak Google'a herhangi bir veri göndermeyen Iron Browser'ı deneyebilirsiniz.

Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.