Teknoloji Çin telefonu uyarısı!

Çin telefonu uyarısı!

09.04.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çin üretimi cep telefonlarının, yaydığı radyasyon miktarı ve üretim malzemesi test edilmediği için sağlık açısından risk yarattığı, garanti koşullarına sahip bulunmamasının ise tüketiciyi mağdur edebileceği bildirildi.

Çin telefonu uyarısı

Cep telefonu satışları tüm  dünyada olduğu gibi Türkiye’de de son yıllarda hızla artarken,  Telekomünikasyon Kurumunun nisan ayı verilerine göre, Türkiye’de kayıt  altındaki cihaz sayısı 91 milyonu geçti. Aynı verilere göre, yılın ilk 3  ayında 4 milyon 565 bin cep telefonu ithal edilerek sisteme  kaydedilirken, 2008’in sonunda kayıtlı cihazların sayısının 110 milyona  çıkması bekleniyor.

MOBİSAD Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Uğur Çetindağ, hızla büyüyen cep  telefonu sektöründe diğer bir çok sektörde olduğu gibi Çin malı ucuz  ürünlerin etkisinin görülmeye başlandığını kaydetti.

Türkiye’ye kaçak yollarla getirilen söz konusu telefonlara,
vatandaşların da ilgi gösterdiğini ifade eden Çetindağ, "IMEI
numaraları değiştirilerek kullanıma sokulan bu telefonlar, sunduğu  özeliklere göre ucuz olması nedeniyle önemli miktarda satılıyor. Ancak,  tüketiciler ucuz ürün almak isterken, beklemedikleri sonuçlarla  karşılaşabilirler" dedi.

"Sadece fiyatına bakmayın"

Özellikle, karasal TV yayınlarını da izlemeye olanak sağlayan modellerin  vatandaşları cezbettiğini vurgulayan Çetindağ, "Yasadışı yollardan  Türkiye’ye getirilen bu telefonlar, devlete vergi zararı verdiği gibi,  tüketicilere de sağlık ve ekonomik açıdan zarar verebilir" uyarısında  bulundu.

Çetindağ, Çin üretimi telefonların, gerekli testler yapılıp, belli
kriterleri karşılayarak ithal edilmediğinden, kullanımının sağlık
açısından sakınca doğurabileceğini ifade ederken, "Ucuz olması amacıyla üretilen bu telefonların, kullanım sırasında yaydığı radyasyon miktarının insan sağlığını tehdit eder boyutta olup olmadığı bilinmiyor. Ayrıca, üretildiği malzemelerin kanserojen ya da başka etkileri bulunup bulunmadığı konusunda da bir bilgi yok" diye konuştu. Söz konusu telefonların garantisinin de bulunmadığını ifade eden  Çetindağ, "Tüketicinin ilk bakışta ucuz satın aldığı bu ürünler kısa  süre sonra bozulması halinde, telefonu götüreceği hiç bir servis ya da  değişimini sağlayacak bir firma yok. Tüketiciler, beklemedikleri  sonuçlarla karşılaşmamak için, sadece fiyatına bakarak Çin malı telefon  almamalı" dedi.