Populer Bilim İklim değişikliği fok doğumlarını etkiledi

İklim değişikliği fok doğumlarını etkiledi

25.07.2008 - 14:26 | Son Güncellenme:

Daha önce ağustos ortalarında gerçekleşen Akdeniz Foku doğumlarının, iklim değişikliğine bağlı olarak son yıllarda yaklaşık 3 ay gecikmeli gerçekleştiği bildirildi.

İklim değişikliği fok doğumlarını etkiledi

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deniz ekosistemine zarar veren, balıkçılık da dahil
denizlerdeki tüm faaliyetleri olumsuz etkileyen deniz kirliliğinin, doğal kaynakların sürdürülebilirliği ve insanların geleceği bakımından risk taşıdığını söyledi.

Haberin Devamı

Doç. Dr. Gücü, üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’deki deniz kirliliği gibi kıyılardaki hızlı yapılaşma, aşırı avcılık, turizm ve atıkların boşaltılamamasının yanı sıra, iklim değişikliğinin de deniz yaşamını etkileyen önemli unsurlardan biri olduğuna işaret etti.

Denizdeki biyolojik hayatın verimlilik ve sürekliliğinin, sudaki oksijen ve ısı miktarı ile su ısısına bağlı olduğunu belirten Doç. Dr. Gücü, son birkaç yıldan beri iklim değişikliğinin de Akdeniz foklarının doğumunun
 yaklaşık 3 ay ertelenmesine yol açtığını ifade etti.

Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, Akdeniz fok kolonisindeki dişilerin daha önce ağustos ortalarında doğum yaptıklarına dikkati çekerek, "fokların doğumları ekim ayı sonlarına doğru sarkmaya başladı. Geçen yıl ağustosta doğmalarını beklediğimiz yavruların ekim sonunda dünyaya geldikleri belirlendi" dedi.

Haberin Devamı

 Anne fokların doğumlarındaki değişimin, son birkaç yıldır sonbaharın yaşanmamasından kaynaklandığını anlatan Doç. Dr. Gücü, şöyle konuştu: "Yazdan kışa, doğrudan mevsim geçişleri deniz canlılarının yaşamını olumsuz etkiliyor. Sıcak ortamın, ara mevsim yaşanmadan birden bire değişmesi ve rüzgar değişimleri gibi faktörler, Akdeniz fokunun alışılagelmiş üreme zamanını değiştirdi. İklim değişikliğine bağlı olarak sudaki ısı değişikliği de bunun nedenlerinden biri. Ancak ısı değişikliğinin oranı konusunda elimizde net veriler yok. Bu konuda araştırma yapılıyor."