Populer Bilim İzmir'in yeraltı suları tehlikede

İzmir'in yeraltı suları tehlikede

15.11.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

İzmir ve çevresideki yeraltı suları tehlike altında olduğunu belirtildi. Kaçak kuyular, fazla su çekimi gibi kirleticilere karşı yeraltı sularının korunmasının şart olduğunu açıklndı

İzmirin yeraltı suları tehlikede

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Hakkı Batur Demiray, Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir İli Stratejik Planlama Yönetişim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (İZİSYÖM) tarafından düzenlenen “Su kıtlığı” toplantısı DESEM Bordo salonunda gerçekleşti. Açılış konuşmaısını yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı, son bir yılda yağışlarda azalma olduğunu, su kıtlığı yaşandığını belirterek, bu konuda vurdumduymaz davranılmaması gerektiğini, varolan su kaynaklarının da kirletilmemesinin çok önemli olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Aysen Müezzinoğlu'nun yönettiği toplantıda İZSU Su Tesisleri Daire Başkanı Canan Dipli, İzmir'de su kaynaklarının mevcut durumuyla ilgili bilgi verdi. Dipli, İzmir'in suyunun yüzde 36'sının karşılandığı Tahtalı Barajı'nda 2007 Nisan ayında doluluk oranı yüzde 36'yken, Kasım 2007'de bu oranın yüzde 18'e indiğini belirtti. Dipli, hiç yağış olmaması durumunda Tahtalı'da 9 ay yetecek su olduğunu dile getirdi.

Jeoloji Mühedisleri Odası İzmir Şubesi temsilcisi Hakkı Batur Demiray, yeraltı su kaynaklarının durumuna dikkat çekti. İzmir'e verilen suyun yüzde 60'ının yeraltı kaynaklarından sağlandığını belirten Demiray, ancak bu kaynakların da çeşitli tehlikelerle karşı karşıya olduğunu dile getirdi. Demiray, atıksuların arıtılsalar dahi yeraltına deşarj edilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Küçük Menderes Havzası'nda mevcut kuyulardan fazla su çekilmesi ve kaçak kuyular nedeniyle, yeni kuyu açılmasına izin verilmediğini belirten Demiray, “Bakırçay Havzası'nda ise yeraltı suları Soma Termik Santrali'nin yarattığı kirlilik tehdidiyle karşı karşıya. Çevreciler Ovacık Altın Madeni'ndeki siyanür tehlikesini gündeme getirdiler. Ancak, Ovacık Havza'nın denize yakın kıyısında. Asıl tehlike Soma Termik Santrali'dir. Altın madeninden kat kat fazla kirlilik yaratıyor” dedi. Demiray, Menemen'de de kaçak kuyuların yarattığı kirliliğin sorun olduğunu söyledi.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır ise kuraklığın yaşam kalitesini düşürdüğünü açıkladı. Sındır, kuraklığın önlenmesi için atılacak adımlardan başında Kyoto Sözleşmesi'ne imza atılması ve kurallarına uyulması, ormanlaştırma, yeraltı sularının korunması, su kaynaklarının özelleştirilmemesi geldiğini söyledi. Meteoroloji Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Kocaman ise, İzmir'de 1938-2007 arası sıcaklık ve yağış oranlarını değerlendirdi. Kocaman, 2007 yılındaki sıcaklık artışının uzun yıllar ortalama sıcaklığının üstünde gerçekleştiğini, buna karşın yağış miktarında da azalma olduğunu belirtti.