Populer Bilim NASA, Ay yüzeyinde su buzulları keşfetti

NASA, Ay yüzeyinde su buzulları keşfetti

21.08.2018 - 11:14 | Son Güncellenme:

Ay’ın kutuplarında su buzunun yer alabileceği konusunda uzun zamandır şüpheler vardı. Hem soğuk hem de karanlık olan Ay'ın, kutuplarının her ikisinde de su buzulları olduğuna dair kanıtlar bulundu.

NASA, Ay yüzeyinde su buzulları keşfetti

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Bilim adamları uzun zamandır su buzunun Ay'ın kutuplarındaki karanlık girintilerde var olabileceğine inandı. Bu inanç, 20 Ağustos'ta Ulusal Bilimler Akademisi Bildirileri'nde yayımlanan bir makalede doğrulandı.

Ay kutupları güneş ışığına maruz kalmadığından karanlık ve inanılmaz derecede soğuk. Donma noktasının da altındalar. Aslında, bu bölgelerdeki sıcaklıklar genellikle -260 Fahrenhaytın üzerindeydi. Geçmişte, bilim adamları güney kutbunun yüzey buzunu taşıyabileceğine dair dolaylı kanıtlar buldu. Ancak bu gözlemlerin diğer fenomenlere bağlı olma ihtimali vardı. Yanılmalara neden olabilecek çok fazla etmen olduğudan kesin yargıya varılamadı.

NASA’nın 2008'de görev yapan Chandrayaan-1 isimli uzay kaşifi, üzerinde Ay yüzeyindeki mineralleri işleyen M3 adında bir cihaza sahipti. M3, bir görüntüleme spektrometresidir. Yani ışığın dalga boylarını ölçmek için yeteneği var. Bu, bilim adamlarına materyallerin kompozisyonunu belirleme yolu sağlıyor. 2009'da suyun keşfedilmesine yardımcı oldu .

Haberin Devamı

M3, yüzeydeki maddelerin yansıtıcı özelliklerini ve moleküllerin ışığı soğurma şekillerini inceleyere, Mars kutuplarındaki buzulların kesin yapısı hakkında bilgi verebilir. Tespit, gelecekteki keşif ve ay görevler için önemli olabilir.

Araştırma NASA'nın Ames Araştırma Merkezi ile birlikte Hawaii Üniversitesi ve Brown Üniversitesi'nde bilim adamları tarafından yürütüldü.