Teknoloji Operatörlerin fiberde ortak altyapı talebine karşılık geldi

Operatörlerin fiberde ortak altyapı talebine karşılık geldi

07.10.2021 - 12:16 | Son Güncellenme:

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, "(Operatörlerin fiberde ortak altyapı şirketi talebi) Ortak altyapı şirketi kurulması yönünde somut bir adım için ilerleniyor. Somut bir adım atılması noktasında, bir ortak altyapı şirketi  kurulması noktasında bir çalışma yürüyor." dedi.

Operatörlerin fiberde ortak altyapı talebine karşılık geldi

BTK Başkanı Karagözoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca düzenlenen  ve dün kapılarını açan 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası'na katıldı.

Haberin Devamı

Etkinlik kapsamında açıklamalarda bulunan Karagözoğlu, stantta yer alan, ASELSAN ile tamamen yerli ve milli olarak üretilen Milli  Monitör Sistemi'nin şu anda sahada kurulumlarının gerçekleştirildiği bilgisini  verdi.

BTK Akademi'de gelinen noktayı da paylaşan Karagözoğlu, BTK Akademi'ye  önemli bir talep olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Öğrencilerimizin teveccühüyle şu anda 721 bin kayıtlı öğrenciyi  geçmiş durumdayız ve her gün yeni eğitimler katıyoruz. En son kattığımız eğitim  İngilizce eğitimleri oldu. Çünkü biliyorsunuz sektörümüz olarak bilgi  teknolojileri sektörü, İngilizce'ye bağımlılığı olan bir sektör,  öğrencilerimizden de burada yoğun bir talep vardı. Bu talebi karşılama noktasında  şu anda eğitimlerimiz başladı, ciddi bir talep görüyor. teşekkür alıyoruz. BTK  Akademi'de kullanıcılarımızı ve öğrencilerimiz sürekli dinliyoruz. Onların  yönlendirmeleri doğrultusunda da yeni eğitimleri BTK Akademi'ye katmaya  çalışıyoruz.

Haberin Devamı

Bu konuda şunu söylemeliyim, ortaokul seviyesindeki öğrencilerimizden  de bize karşı teveccüh var, platforma onlar da gelmek istiyorlar, ailelerinin  onayı ile gelebiliyorlar şu an. Bununla ilgili çalışma yapıyoruz, şu an sadece  e-devletle değil, onların da gelip tıpkı pandemiden önce olduğu gibi buradan  eğitim alabilmelerini sağlayacak imkanı inşallah çok yakın bir zamanda  hazırlıyoruz. Platformda online verdiğimiz eğitimin yanında fiziksel eğitimlerle  de gençlerimizin yanında olacağız."

"SADECE YOL, KÖPRÜ İNŞAAT YATIRIMI DEĞİL, FİBER AĞLARLA DA VEYA  ALTYAPIYLA DA VATANDAŞIMIZA ULAŞMIŞ DURUMDAYIZ"

Karagözoğlu, özellikle salgın dönemi ile birlikte tüm dünyada  dijitalleşmenin önemine işaret ederek, bu alanda Türkiye'de yapılan çalışmalar ve  yatırımlar hakkında bilgi verdi.

Son 20 yıllık süreçte Türkiye'de ciddi bir altyapı yatırımı  yapıldığına dikkati çeken Karagözoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Burada bahsettiğimiz sadece yol, köprü inşaat yatırımı değil, fiber  ağlarla da veya altyapıyla da vatandaşımıza ulaşmış durumdayız. Bunun dönüşümü  tabii gündemimizde şu an. Bunun fibere dönüştürülmesi, daha hızlı internete hem  vatandaşımızı kavuşturmak, daha hızlı internete ulaşmakla birlikte aslında bu  işin geleceğine odaklanmak.

Haberin Devamı

Operatörlerin fiberde ortak altyapı talebine karşılık geldi

Mesela 5G'yi konuşuyoruz, 5G'yi konuşurken aslında altyapıya olan  ihtiyacı da bu beraberinde tetikliyor. Bu altyapı ihtiyacını biz bugün  karşılayabiliyor olmamız ve buraya yatırım yapıyor olmamız lazım ki yarın  gerçekten 5G'nin bize çizmiş olduğu vizyonu hayata geçirebilelim. Bu noktada da  operatörlerimizle birlikte tabii hem altyapının geliştirilmesi için çalışıyoruz  hem de o hayali veya hani 5G'nin bize vadettiklerini gerçekleştirmek ve  vatandaşımıza bunu sunmak için de bir gayret içerisindeyiz."

"İNTERNET TALEBİNİ BİZE İLETEN HERKESE ULAŞMAK İÇİN ELİMİZDEN GELEN  GAYRETİ GÖSTERECEĞİZ"

BTK Başkanı Karagözoğlu, Vodafone, Turkcell ve Türk Telekom arasında  uzun süreden beri gündemden düşmeyen "Ortak altyapı şirketi" kurulması konusunda  da bilgi verdi.

Orada somut bir adım olup olmayacağı yönündeki soruyu Karagözoğlu,  şöyle yanıtladı:

Haberin Devamı

"Ortak altyapı şirketi kurulması yönünde somut bir adım için  ilerleniyor. Somut bir adım atılması noktasında, bir ortak altyapı şirketi  kurulması noktasında bir çalışma yürüyor. Bunun gerekçesine gelirsek, altyapının  bir pasif tarafı, bir de aktif tarafı dediğimiz esas haberleşmeyi sağlayan  cihazlar var. Pasif tarafta da boru döşenmesi, hattın geçeceği alanın bir anlamda  kurulması var. İşte bunu birbirinden ayırıp, bu iki ayrıştırdığımız yapıyı bir  taraftan ortak altyapı firmasıyla bu altyapıyı sağlayıp, operatörlerimizin  hepsini bu altyapıyı sunmak, aslında bütün hedef bu. O noktada da bir çalışma  var. Bunu destekleyen diğer bir çalışma da evrensel kapsamında yürüttüğümüz bir  çalışmamız var. Evrensel şu anda Bakanlığımızdan BTK'ya kaymıştı. Ve bu kaymayla  birlikte biz burada her tarafa gerçekten internet talebini bize ileten herkese  ulaşmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz."

"PLATFORMLARIN HİZMETLE ALAKALI BİR TAAHHÜT VERİYOR OLMASI  LAZIM"

Haberin Devamı

Karagözoğlu, birkaç gün önce tüm dünyada sosyal medya devlerinde  yaşanan hizmet kesintisine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Kullanıcıların  orada sadece bir hizmet kullanıcısı olduğunun altını çizen Karagözoğlu, hizmet  sağlayıcının herhangi bir taahhüdünün bulunmadığına dikkati çekti.

Karagözoğlu, şunları söyledi:

"Çünkü biz bu hizmeti şu anda herhangi bir ücreti ödemeden alıyoruz,  aslında belki işin temeli burada. Ücret ödemiyoruz. Peki esas ücret ne? Esas  ücret, bizim kimlerle haberleştiğimize, kimlerle sosyalleştiğimize bağlı olarak,  bu ilgili mecralar tarafından da bize reklam olarak, ilgilendiğimiz belli  sahalara bizi kanalize ederek, yönlendirmesi planlanıyor. Uluslararası bir şirket  çöktü ve ayağa kalkması saatler aldı. İlgili firmanın birden fazla ülkede veri  merkezleri var.

Biz işin geleceğini planlarken neyi planlamamız lazım? Kendi ülkemizde  yaptığımız sistemlerde de aynı şeyi gözetmemiz lazım ki sürdürülebilirlik her  zaman için esas. Ve bizim şu mottoyu yani ben gerçekten bana ücret ödeyen birisi  benden hizmet alıyormuşçasına bir hizmeti sunuyor olmalıyız. İlgili platformların  hizmetle alakalı bir taahhüt veriyor olması lazım. Velev ki kişiler onun  üzerinden, haberleşme sistemine güvenerek, ticaretini bunun üzerine inşa ettiysek  yedi saat haberleşemeyen bir insanın çok ciddi bir zarara uğraması muhakkak. Onun  için yerli sistemlerimiz mutlaka alternatif olarak olmak zorunda ve biz bu yerli  sistemleri her zaman için destekliyoruz. Geliştirilmesini destekliyoruz."