Teknoloji Sırtında masaüstü PC taşıyor!

Sırtında masaüstü PC taşıyor!

01.12.2010 - 15:00 | Son Güncellenme:

Yayınladığı gizli belgelerle dünyayı şoka sokan Wikileaks sitesinin ardında işte bu garip adam var!

Sırtında masaüstü PC taşıyor

Hafta sonunda yayınladığı şok belgelerle Dünya diplomasisini krizi sokan ve dikkatleri bir kez daha üzerine çeken Wikileaks'in arkasında, sırt çantasında masaüstü bilgisayar taşıyan doğuştan bir isyancı var.

Hakkında kamuoyunda çok fazla şey bilinmeyen Julian Assange kendi kendine yaşıyor. Özellikle bu yılın başında Irak ve Afganistan savaşlarıyla ilgili 260 bin belgeyi Wikileaks'e sızdırmakla suçlanan ABD'li bir istihbarat uzmanının tutuklanmasından sonra gizlenmeye başlayan Assange'ın hayatının neredeyse tamamının havaalanlarında geçtiği, bir yerde iki günden fazla kalmadığı söyleniyor. Bu durum, yayınlanan son gizli belgelerden sonra da devam ediyor.

2007'nin başında kurulan Wikileaks'i "halkın istihbarat ajansı" olarak tanımlayan Assange, sitede bugüne kadar milyonlarca gizli belgeyi kamuoyuyla paylaştı. Bu belgelerin arasında çok gizli askeri bilgilerden, Sarah Palin'in hack'lenen elektronik postalarına, 11 Eylül saldırılarında hayatlarını kaybeden insanların cep telefonu mesajlarından East Anglia Üniversitesi'ndeki iklim değişikliği araştırmalarının yazışmalarına kadar birçok şey var.

Wikileaks yayınladığı son belgelerden önce de, bundan birkaç ay önce ABD'li askerlerin Bağdat'taki silahsız sivilleri öldürdüğünü gösteren ve "Collateral Murder" olarak bilinen videoyu yayınlamasıyla dikkat çekmişti. İnternet uzmanı Clay Shirky, internet gazeteciliğinin bu kadar hızlı yayıldığı bir dönemde Assange'ın "üç yılda Washington Post'un 30 yılda yaptığından daha fazla haber patlattığını" söyledi. Sitenin hizmet sağlayıcılarının muhbirlere güvence sağlayan İsveç'te olması da Wikileaks'in işini kolaylaştırıyor.


Sırtında masaüstü PC taşıyor!

Assange, büyüdüğü Avustralya'da üniversite eğitimi sırasında matematik ve fizik eğitimi almış bir bilim adamı olarak kendine has bir düşünce yapısına sahip. Dolayısıyla örneğin Wikileaks'i neden kurduğunu açıklamak için küçük enerji çıkışlarının nasıl daha büyük enerji çıkışları yarattığıyla ilgili fizik kuralına değiniyor. Hangi küçük eylemlerin "adil reform" için gereken daha büyük enerjileri yaratabileceğini sorgularken bilginin rolünün altını çizip, bilgi akışı üzerindeki kısıtlamaların etkisini gözlemliyor. Assange, Wikileaks'i "adil reforma giden eylemlerin sayısını artırmak adına gereken bilgiyi en üst seviyeye çekmek için kullanılan" bir mekanizma olarak görüyor.

Assange sadece kendi yoluyla düşünmüyor, adımlarını da kendi kendine atıyor. Başka insanlar yanlarında dizüstü bilgisayarlar taşırken Assange'ın sırt çantasında bir masaüstü bilgisayar var.

Bütün gece uyumadan bilgisayarda çalışıp sonra herkesin uyandığı bir saatte üzerindekileri bile çıkarmadan en yakındaki koltukta uyuyakalıyor. Assange, "küçük ya da anlamsız olmayan şeyler yapmaktan, zamanın büyük bir çoğunluğunu faydalı bir biçimde kullanmaktan" hoşlandığını söyledi.

Assange genlerinde isyana yatkınlık olduğunu söylüyor. Annesi ve babası Vietnam Savaşı'na karşı yapılan bir gösteride tanışmışlar. Motor tutkunu bir mimar olan babası, Assange'a "cömert, ve yetkin bir adamın kurbanları koruyacağı, yeni kurbanlar oluşturmayacağı" öğüdünü vermiş.

Annesi ise gençken midilli pistlerinin kapatılmasını protesto etmek için at üstünde belediye sarayına girmiş, ilerleyen yıllarda da bir motosiklete atlayıp Sidney'e gelerek ressam, oyuncu ve resim modelliği yapmış.


39 yaşında; hala bir evi yok!

Assange bütün hayatını bağımsız bir şekilde yaşadığını söylüyor. 39 yaşında ama hala evi yok. Bilgisayarını taşıdığı sırt çantasının yanında bir de elbiseleri için çantası var. Davanın kendisini nereye götürürse oraya gittiğini, çoğu zaman o gece nerede uyuyacağını bile bilmediğini belirtiyor. Bu huyunu annesinin gezgin bir tiyatro kumpanyasında oyuncu olduğu yıllarda edinmiş. Assange o dönemde 37 kez okul değiştirdiğini söylüyor.

Assange, 20'li yaşlara doğru, yeraltı bir bilgisayar çetesinin parçası haline geldiğini, internetin yeni yeni ortaya çıkmaya başladığı dönemde iktidar sahiplerinin elektronik postalarını korsan saldırılar düzenlediğini itiraf ediyor.

Assange, gelecekte, üniversitede çalışan bir fizikçi olma çabalarının şaşırtıcı bir gerçekle yıkıldığını söylüyor. Matematik ve fizik alanında çalışan akademisyenlerin uzmanlıklarını ordulara ve istihbarat kurumlarına sattığını fark ettiği anda bütün umutlarının yıkıldığını ifade eden Assange, "On the Take and Loving It" isimli makalesinde bu kişileri kınayıp, Wikileaks'i kurma kararı almış.


Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.