Populer Bilim Stephen Hawking, Big Bang'den önce neyin var olduğunu açıkladı

Stephen Hawking, Big Bang'den önce neyin var olduğunu açıkladı

05.03.2018 - 15:21 | Son Güncellenme:

Yaklaşık 13.7 milyar yıldır varlığını sürdüren evrenimize Big Bang'den önce ne oldu? Stephen Hawking, yaklaşık 13.7 milyar yıl önce oluştuğu bilinen evrenimizin öncesinde ne olduğunu açıkladı.

Stephen Hawking, Big Bangden önce neyin var olduğunu açıkladı

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Neil deGrasse Tyson'ın sunduğu Star Talk'un yeni bölümünde ünlü fizikçi Stephen, evrenden önce neyin var olduğuna ilişkin bir soruya oldukça cevap verdi. Cevabın biraz kafa karıştırıcı olduğunu şimdiden belirtelim.

Hawking, Tyson ile yaptığı röportajda, uzay-zaman sürekliliğinin kavisli şekli için bir benzetme olarak Dünya'nın şeklini kullandı.

Hawking, "Einstein'ın genel görelilik teorisine göre uzay ve zaman, uzay-zaman sürekliliği için bir araya geliyor. Bu da düz değil, maddedeki ve enerjiyle kavisli" dedi.

Daha fazla açıklama yapmak için, Hawking, Öklitçi yaklaşımı kuantum yerçekimi için kullandı. Öklidce yaklaşımda sıradan gerçek zaman, dördüncü boyut gibi davranan hayali zamanla değiştirilir.

Haberin Devamı

Hawking, "Öklidçi yaklaşıma göre evrenin hayali zamanındaki geçmişi, Dünya'nın yüzeyi gibi dört boyutlu bir kavisli yüzeydir, ancak iki boyut daha fazladır" dedi. Hawking, toplamda 6 boyuttan söz ediyor. Peki bu ne demek?

Hawking, evrenin sınırları olmadığını düşünüyor. Başka bir deyişle, Öklid uzay-zaman sürekliliği, dünyanın yüzeyi gibi nazik olmayan kapalı bir yüzeydir.

Hawking, "Sıradan (gündelik olarak bildiğimiz zaman) ve gerçek zamanlar için Güney Kutbu’nu başlangıç ??olarak görün. Burası normal fizik yasalarının dayandığı pürüzsüz bir uzay-zaman noktası olsun. Güney Kutbu'nun güneyinde bir şey olmadığını görürsünüz. Bu yüzden Big Bang'den önce bir şey yoktu." dedi.

Güney Kutbu'nun güneyinde bir şey yok, bu yüzden Big Bang'den önce bir şey yok. Hawking’e göre Bing Bang’de de aynı şekilde işliyor. Yani Big Bang’den önce zamanın var olmadığını anlatıyor.

Big Bang'den önce zaman mevcut olamaz. Bunun yerine zaman ve mekan genişler ve bu tekil noktadan, örneğin Dünya'daki enlem derece gibi dışa doğru yayılır. Kesiştikleri noktanın daha güneyinde hiçbir şey yok.