Populer Bilim Ultra ince ama kurşunları durdurabilir! Elmas kadar sert olan materyal keşfedildi

Ultra ince ama kurşunları durdurabilir! Elmas kadar sert olan materyal keşfedildi

02.01.2018 - 10:48 | Son Güncellenme:

Kurşun geçirmez zırh, dünyanın en popüler süper malzemelerinden biri sayesinde ciddi bir yükseltme yaptı. New York City Üniversitesi'nden (CUNY) araştırmacılar, iki kat grafeni birleştirirseniz, yeni materyalin darbeler karşı elmas benzeri bir tutarlılıkta sertleşebileceğini söyledi. Peki bu kalite bir malzemeden nerede yararlanılabilir? Oldukça sağlam olan madde, kurşun geçirmez zırhta kullanılabilir.

Ultra ince ama kurşunları durdurabilir Elmas kadar sert olan materyal keşfedildi

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Araştırmacılar son zamanlarda bir kurşun ya da yüksek hızlı mermi çarptığında elmas kadar sertleşebilen oldukça hafif ama güçlü bir malzeme geliştirdiler. New York Üniversitesi’nden (CUNY) bir fizikçi ekibi, Nature Nanotechnology dergisinde yeni bir araştırma yayınladılar. Ekip, vurulmak gibi çok sert eylemlerde bile sapasağlam durabilen iki katmanlı grafen tabakalarını duyurdu.

CUNY Yüksek Lisans Araştırma Merkezi’nden baş araştırmacı Elisa Riedo, “Bu, elmasın bulunmasından beri karşımıza çıkan en sert nesne” dedi.

Dünyanın en güçlü malzemesi olan "Graphene" ya da "grafen" petek şeklinde birbirine bağlanan karbon atomlarından oluşur. Bir atom kalınlığında tabakalarda üretilebilir. Basitçe açıklamaka gerekirse, CUNY ekibi her biri sadece bir atom kalınlığındaki iki esnek grafen katmanını birleştirdi. Bu katmanlar bir dış kuvvet veya basınçla (mermi gibi) kalıplanır ve geçici olarak deforme edildiğinde, katmanlar birbirine kenetlenipo kesin ve güçlü yeni fiziksel özelliklere sahip tamamen yeni bir yapı oluşturuyor. Ortaya çıkan şey, en sert madde olarak bilinen elmastan bile daha sert oldu.

Haberin Devamı

Riedo, "Daha önce, grafeni veya tek bir atom grafeni seviyesini test ettiğimizde baskı sonucunda çok yumuşak bir film hissediyorduk. Ancak, grafen film tam olarak iki katman kalınlıkta olduğunda, birdenbire, basınç altındaki maddenin, dökme elmastan çok daha sertleştiğini fark ettik."

Riedo'ya göre, ekip materyalin pratik uygulamalarını halen geliştiriyor ve bu sürecin ne kadar kararlı olabileceğini belirlemek için daha fazla araştırma gerektiğini söyledi. Ekip, başka şartlar altında grafenden elmasa geçişi de görmek istiyor.

Riedo'ya test sürecinin ne kadar olduğu sorulduğunda "Dürüst olmak gerekirse, söylemek zor, yatırımcılara ihtiyacımız var" diye yanıtladı.

Merak uyandıran şey, sertleştirmenin etkisi ancak iki grafen levha kullanıldığında gerçekleşir. Daha fazla veya daha az olamaz.