Teknoloji Uzay yarışında gelinen son nokta: SpaceX 2024’ten önce insanları Ay’a gönderecek!

Uzay yarışında gelinen son nokta: SpaceX 2024’ten önce insanları Ay’a gönderecek!

23.08.2021 - 10:22 | Son Güncellenme:

Son birkaç yıldır özellikle uzay şirketleri arasında büyük bir yarış var. Bir uzay ajansı olan NASA ve SpaceX, Blue Origin gibi şirketler ‘ilkleri’ kendi yapmak için büyük çaba sarf ediyor. Teknoloji geliştikçe de rekabet artıyor. Bu noktada SpaceX, 2024 yılı hedefini açıkladı.

Uzay yarışında gelinen son nokta: SpaceX 2024’ten önce insanları Ay’a gönderecek

NASA'nın İnsan İniş Sistemi (HLS) için Artemis görevini SpaceX'e vermesinden bu yana oldukça önemli aşamalar kaydedildi. Öte yandan SpaceX’in açık rakipleri Blue Origin ve Dynetics tarafından bu olaya itirazlar yaşandı. NASA, söz konusu durum için iş durdurma emri vermişti ancak bunu yakın zaman önce kaldırdı ve SpaceX'e ödeme yapmaya başladı.

Haberin Devamı

Musk, ilk olarak,  Twitter'da  SpaceX'in "gerekirse" 2024 yılına kadar bir ay giysisi geliştirebileceğini de söylemişti. Musk ayrıca misyon kapsamında geliştirecekleri araç ile muhtemelen 2024 yılından önce Ay’a insanları götürebileceklerini vurgulamıştı.

2024 YILINDAN ÖNCE OLABİLİR

Tartışmalar sürerken Artemis Programı ile ilgili haberleri takip eden resmi olmayan bir hesap Everything Artemis (@artemis360_moon) Elon Musk'a ulaştı. Musk, Nasa’nın ödemeye başladığını ve umduğu kadarıyla geliştirilen aracın 2024'te insanları indirmeye hazır olmasını daha erken bile başlayabileceğini söyledi.

Uzay yarışında gelinen son nokta: SpaceX 2024’ten önce insanları Ay’a gönderecek

Bu misyon hakkında gecikmeler olabileceği gibi farklı engeller de yaşanabilir ancak şu anda 2024 yılına kadar önemli gelişmelerin yaşanması bekleniyor.

Haberin Devamı

Özetlemek gerekirse, NASA halihazırda 2024 yılına kadar Ay'a tekrar gitmeye hazırlanıyor. Bu görevde SpaceX’e güvenen NASA, pek çok şirketi de karşısına aldı. Rusya ve Çin, rakip bir ay keşif ve yerleşim programı başlatmak için ortaklık kurarken, ESA ve diğer uzay ajansları bunu görmek için onlara desteklerini duyurdular.