Populer Bilim Uzaydan obeziteyi tespit edebilen yapay zeka geliştirildi

Uzaydan obeziteyi tespit edebilen yapay zeka geliştirildi

04.09.2018 - 10:02 | Son Güncellenme:

Bilim adamları obeziteyi uzaydan algılayabilen yapay zeka geliştirdi. Yazılım uydu görüntülerini tarıyor ve kaç kişinin fazla kilolu olduğunu tahmin edebiliyor. Bu, bölgedeki parklara, fast food mağazalarına ve diğer binalara bakmaya dayanıyor. Araştırmacılar, 150 bin uydu görüntüsü taramak için ise yapay zeka teknolojisini kullandılar.

Uzaydan obeziteyi tespit edebilen yapay zeka geliştirildi

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Yazılım uydu görüntülerini tarıyor ve bölgedeki parkların, fast food mağazalarının ve diğer binaların mevcudiyetine göre kaç kişinin fazla kilolu olduğunu tahmin edebiliyor.

Araştırmacılar, kalıpları tanımlamak için Google Haritalar'daki 150 bin yüksek çözünürlüklü uydu resmini yapay zeka teknolojisiyle taradılar.

Bellevue, Seattle, Tacoma, Los Angeles, Memphis ve San Antonio olmak üzere altı ABD şehrindeki verilere baktılar. Yazılım, şimdilik %73.3 oranında doğru sonuç veriyor.

Ekip, yapılı çevrenin özelliklerinin şehirler arasındaki obezite varyasyonunun yüzde 64,8'ini açıkladığını tespit etti.

Washington Üniversitesi'nden Adyasha Maharana liderliğindeki araştırmacılar, obezitenin yapılı çevrenin özellikleri ile nasıl bağlantılı olduğunu inceledi.

Haberin Devamı

Araştırmacılar, bu tür bir sistemin farklı şehirlerdeki obezite risklerini ölçmelerine yardımcı olabileceğini söyledi.

Bilim adamları, Bellevue'daki sakinlerin yüzde 19,8'inin obez olduğunu tespit etti. Tacoma'da yüzde 30,8; Seattle'da yüzde 22.4; Los Angeles için yüzde 26,7; Memphis için yüzde 36.3 ve San Antonio için yüzde 32,9 sonuçlarına ulaşıldı.

Araştırmacılar, "Yapılı çevrenin özel özellikleri ile obezite prevalansı arasındaki ilişkiyi anlamak, fiziksel aktiviteyi ve obezite prevalansını azaltabilecek yapısal değişikliklere yol açabilir." dedi.

Bilim adamları, dünya nüfusunun üçte birinin artık kilolu veya obez olduğunu söylüyor.

Haziran ayında uzmanlar, obezitenin “artan pandemik” ve “rahatsız edici küresel halk sağlığı krizi” haline geldiğini, bunun da diyabet ve kalp hastalığının hızla artmasına yol açtığını belirtti.

2015 yılında dünyanın dört bir yanındaki 195 ülkeden rakamların derlemesine göre 2.2 milyar kişi obez. Dünyada 7.5 milyar insan yaşadığına göre bunun yüzde 30'u aşırı kilolu.