Teknoloji Wikileaks gizli belgeleri önce teknoloji şirketlerine verecek

Wikileaks gizli belgeleri önce teknoloji şirketlerine verecek

10.03.2017 - 11:21 | Son Güncellenme:

Wikileaks, CIA'in aralarında kuruluşun siber korsanlık araçlarının da bulunduğu binlerce gizli belgesini yayınladı. Sitenin kurucusu Julian Assange, bu konuda biraz düşündükten sonra, bu alandaki yeni ifşaatları ilk olarak teknoloji şirketlerine verme kararı aldığını söyledi.

Wikileaks gizli belgeleri önce teknoloji şirketlerine verecek

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange teknoloji firmalarının gelecekte ifşa edecekleri CIA'in siber savaş programlarına dair detaylara "özel erişimi" olacağını söyledi. Assange, "Materyalin etkisi geçince, daha fazla detay yayınlayacağız" dedi.

Haberin Devamı

Amerikan federal güvenlik kuruluşları, belgelerin ifşasıyla ilgili bir adli soruşturma başlattı. CIA Sözcüsü Heather Fitz Horniak, Wikileaks'in son ifşaatlarıyla ilgili BBC'ye yaptığı açıklamada "Daha önce de söylediğimiz gibi Jullian Assange bir hakikat ve doğruluk timsali değil. Assange ve türevlerinin çabalarına karşın, CIA Amerika'yı teröristlerden, düşman ülkelerden ve diğer hasımlarından korumak için ülke dışında agresif bir şekilde yabancı istihbarat topluyor" dedi.

Yeni ifşaatlarının ilk bölümünde, CIA'in Assange'ın "dev bir kötücül yazılım cephaneliği" diye tanımladığı "ortalama insanların kullandığı bütün sistemlere sızabilecek" araçlar geliştirdiği belirtilmişti. Aralarında Google ve Apple'ın da bulunduğu teknoloji şirketleri, CIA'in geliştirmiş olabileceği tüm kötücül yazılımlarla mücadele için önlemler alındığını açıkladı.

Haberin Devamı

Assange, Wikileaks'in "CIA'in siber-silahlar programına dair çok daha fazla ayrıntıya sahip olduğunu" iddia etti. Assange, "İletişim teknolojisini güven altına almak istiyoruz, çünkü bu olmadan gazeteciler devletlerden hesap soramaz hale gelir" dedi. Julian Assange ayrıca istihbarat servislerinin Wikileaks'in elindeki malzemeyi haftalardır bildiğini, ancak bu konuda bir şey yapmadıklarını savundu.