The Others 76 mülki amire irtica soruşturması

76 mülki amire irtica soruşturması

18.06.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

76 mülki amire irtica soruşturması

76 mülki amire irtica soruşturması

       YÜKSEK Askeri Şura'da irticanın öncelikli tehdit olmayı sürdürdüğü vurgulanırken Milliyet, İçişleri Bakanlığı'nın irticayla mücadele kapsamındaki çalışmalarının sonuçlarını ele geçirdi. Bakanlık, Milli Güvenlik Kurulu'nun 28 Şubat'taki toplantısından bu yana valilerin de aralarında bulunduğu 76 mülki idare amiri hakkında soruşturma açtı.
       İrticayla mücadele kapsamında gizli bir genelge yayınlayarak 80 il valiliğine gönderen İçişleri Bakanlığı'nda Başbakanlık Takip Kurulu'nun (BTK) benzeri bir çalışma grubu oluşturuldu. Müsteşar Yahya Gür'ün başkanlığında oluşturulan ikinci izleme grubu ise illerdeki çalışmaları mercek altına aldı. İllerde valiler, ilçelerde ise kaymakamlarca oluşturulan izleme gruplarının elde ettiği sonuçlar BTK'ya gönderildi.
       İçişleri Bakanlığı Mülkiye başmüfettişlerinin yürüttüğü soruşturmalardan 46'sı tamamlanırken mülki idare amirlerinden sekizi hakkında lüzum - u muhakeme, yedisi hakkında disiplin cezası, dokuzu hakkında yer değişikliği, biri hakkında yer değişikliği cezası uygulandı. Dördü hakkında men - i muhakeme, 17'si hakkında ise soruşturma açılmasına gerek olmadığına karar verildi. Aynı amaçla il valilerince açılan 30 ayrı soruşturmadan biri hakkında uyarı cezası verilirken 29 dosyanın soruşturulmasına devam ediliyor.

       Vakıf, dernek, pansiyon ve Kuran kursu denetimlerine hız verilirken valilikler bin 224 vakıftan 88'i, iki bin 664 Kuran kursu ve dershaneden 269'u, 500 özel televizyon ve radyodan 37'si, sekiz bin 545 dernekten 177'si, bin 756 yurt ve pansiyondan 90'ı hakkında yasal işlem yaptı. Ayrıca kılık - kıyafet genelgesine aykırı hareket eden dört bin 32 kamu görevlisiyle 817 vatandaş hakkında soruşturma açıldı.

       İçişleri Bakanlığı müfettişleri, irticayla mücadele çalışmaları kapsamında Ankara ve İstanbul Büyükşehir başta olmak üzere belediyeleri sıkı takibe aldı. Ayrıntılı araştırma ve inceleme yapan müfettişler, kendilerine ulaşan tüm iddia ve ihbarları değerlendirirken en çok soruşturma ve inceleme FP'li İstanbul ve Ankara Büyükşehir ve ilçe belediyeleri hakkında başlatıldı.
       Mülkiye başmüfettişleri şimdiye kadar Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'le ilgili 14, belediye başkanlığı hakkında ise beş dosyayı soruşturma kapsamına aldı. Müfettişler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şahsında beş, belediye başkanlığı hakkında da sekiz ayrı soruşturma ve inceleme açtı. Müfettişlerin büyüteç altına aldığı diğer belediye başkanlıkları ise şöyle:
       İstanbul: Esenler, Gaziosmanpaşa (Bolluca), Ümraniye, Beykoz, Eyüp, Kartal, Üsküdar, Kartal (Samandıra), Sultanbeyli, Gaziosmanpaşa (Taşoluk) ve İSKİ Genel Müdürü.
       Ankara: Keçiören ve Sincan, Adapazarı belediye başkan yardımcısı ve Erenler Belediyesi, Adıyaman Belediye Başkanlığı'yla başkan vekili ve personel müdürü, Çorum, Batman, Bitlis - Tatvan, Eskişehir - Çifteler, Isparta, Kayseri Belediye Başkanlığı - KAYSU Genel Müdürü, Kocaeli - Körfez, Kayseri - Melikgazi, Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı'yla Konya Büyükşehir ve Meram belediye başkanları, Kütahya, Malatya belediye başkanı ve üç yardımcısıyla Balıkesir - Dursunbey.