The Others Adana depreminden alınacak dersler...

Adana depreminden alınacak dersler...

18.08.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Adana depreminden alınacak dersler...

Adana depreminden alınacak dersler...


       Adana’da 27 Haziran 1998’de meydana gelen ve 146 kişinin ölümüne 76 bin işyeri ile konutun yıkılmasına yol açan deprem, enkaz kaldırma çalışmaları konusunda alınacak derslerle dolu bir deneyim oldu.
       Adana depremi, kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarının dikkatli yapılması halinde günler sonra bile insanların kurtarılabileceğini kanıtladı.
       ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz’ın Adana’ya giderken yanında götürdüğü Trabzon Sivil Savunma Müdürlüğü’ne ait, 60 metre derinliğe kadar, nefes alıp - verme derecesinde bütün sesler ve vücut ısısına duyarlı tarayıcı kamera yardımıyla önce Emre Can bebek, sonra Sercan, ardından Hatice öğretmen kurtarıldı.
       Ceyhan’da onlarca kişiye mezar olan apartmanları yapan müteahhitler Hasan Mirzaoğlu ve Ahmet Cemil Koç yargılandıkları mahkemelerde üçer yıl, Hasan Polat ve Ahmet Müştak ise ikişer yıl altışar ay hapse mahkum oldu. Diğer sanıklarla ilgili davalar sürüyor.
       Adana ve Ceyhan’da inceleme yapan uzmanlar, deprem yönetmeliğine uygun inşa edilmiş binaların hasar görmediğini, teknik kontrolü eksik, zemin etüdü yapılmamış, kaçak kat eklenmiş yapıların ise yerle bir olduğunu saptadı.