The Others Afganistan klişesi

Afganistan klişesi

26.05.2008 - 00:02 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik Kütahya merkeze bağlı Bölcek köyünde bir ilköğretim okulunun açılışını yaparken, kendisini dinlemeye gelen kadınlar kıyafetleriyle dikkat çekince haber, 16 Mayıs 2008’de Milliyet internet sitesinde ‘Afganistan değil, Türkiye!’ başlığıyla yer aldı.

Afganistan klişesi

Haberde “Bakan Çelik’in kürsüden Atatürkçülük ve laiklik tarifi verdiği sırada Bakan’ı dinlemeye gelen ‘yöresel’ kıyafetli kadınlar dikkat çekti. Tek tip örtülerle örtünen Kütahyalı kadınlar çağdaş bir Türkiye görüntüsü değil, adeta kadınların burkayla dışarı çıkabildikleri Afganistan’dan bir kareyi hatırlatıyordu” ifadelerine yer verildi.
İnternetteki yayından farklı olarak Milliyet ertesi gün ‘Çarşaf değil yerel örtü!’ başlığını atarak yer verdi.  Tahsin Dolavcı DHA - Kütahya imzalı haberde şöyle deniliyordu:
“Bölcekli kadınlar, tören alanına geleneksel örtüleriyle geldi. Toplu halde duran kadınlardan bazıları aynı renk kareli ve çizgili örtüyle yüzlerini kapattı. Türban ya da çarşaf olmadığını vurgulayan kadınlar, geleneksel olarak aynı renk örtü taktıklarını söyledi.”
Milliyet Internet bu haberdeki değerlendirmenin yanlışlığının farkına vararak haberi siteden tamamen kaldırdıysa da gerek okurlarımızdan gerekse Kütahya’da bulunan çeşitli sivil toplum kuruluşlarından çok sayıda tepki aldık.   
Selim Tınlı şöyle diyor:
“Kütahyalıyım. Milliyet Internet’te fotoğrafa yapılan yorumu okuyunca inanamadım. Kütahya’ya ait yöresel bir örtünme biçimini  nasıl olur da Afganistan’daki örtünmeye benzetebilirsiniz? Orası köy yeri, bu insanlar da böyle giyiniyorlar. Bakanın olacağı bir törene belki de ilk kez gelmişler, zaten mahcuplar. Bu ne alaycılık böyle?”
Sezgin Balçıkaya’nın eleştirisi de hayli sert:
“Ben İstanbul’da yaşıyorum ama aslen Kütahyalıyım. Milliyet internet’te ‘Afganistan değil, Kütahya’ haberinizi kınıyorum. Gerçi haberi kendi sitenizden kaldırmışsınız ama bu konu ‘Bir kere oldu ne yapalım’ diyerek geçiştirilecek bir konu değil. Çünkü bu yanlış haber Google’da hâlâ çıkıyor.”
Doğan Haber Ajansı (DHA)Yazıişleri Müdürü Mustafa Eşmen konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı. “Habere konu olan ve birçok internet sitelerinde yer alan fotoğraf DHA fotoğrafı değildir. Bizim geçtiğimiz fotoğrafta sadece kadınları değil, tören alanını tümünü görebilirsiniz. Evet, kıyafetler dikkat çekiciydi ancak muhabirimiz kadınlarla da konuşunca bunun bir yöre kıyafeti olduğunun da altını çizerek haberimizi servis ettik.” 

OMBUDSMAN’IN GÖRÜŞÜ: ‘Afganistan klişesi’ni Taliban’ı ve burkalı kadınları çağrıştıracak şekilde her olayda kullanmak doğru değil. Kütahya’da da yersiz kaçmış. İnternet’teki başlık nedeniyle gazetenin eleştirilmesi de haksız. Haberi okutacağız diye geleneksel bir kıyafeti, ‘şeriatçı’ Afgan rejimini çağrıştıracak şekilde sunmanın savunulacak bir yönü yok!