The Others ANKARA - MİLLİYET

ANKARA - MİLLİYET

02.03.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

ANKARA - MİLLİYET

ANKARA - MİLLİYET

İÇİŞLERİ Bakanı Meral Akşener, Emniyet İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı Hanefi Avcı'nın "Ferhat" kod adlı Mustafa Deniz'e verdiğini açıkladığı "L - 27507 Seri No'lu Browning marka 9 mm. tabancanın" kimseye verilmediğini bildirdi. Akşener'in açıklamasını yalanlayan ANAP Milletvekili Tevfik Diker, "Elimde belge var. Bu bir skandaldır" dedi.
Diker, Akşener'in yanıtlamasını istediği soru önergesinde, Polatlı'da ölü olarak bulunan Deniz'e verilen söz konusu tabancanın kayıtlarının bulunup bulunmadığını sordu. Diker, ayrıca aynı silahın Ömer Lütfü Topal cinayetinde kullanılıp kullanmadığı sorusunu yöneltti.
Akşener'se Diker'in soru önergesine şu yanıtı verdi:
"Makdülün üzerinde önergede sözü edilen tabanca çıkmamıştır. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı envanterinde söz konusu tabancanın kaydına rastlanmamıştır. Dolayısıyla bahse konu silahın Deniz dahil herhangi bir kimseye verilmesi söz konusu değildir. Belirtilen silahın, önergede adı geçen Topal'ın öldürülmesi olayında da kullanılmadığı yapılan olay yeri incelemesinden anlaşılmıştır"

Diker, Akşener'in yanıtını alınca, kendisinde bulunan ve Avcı'nın Susurluk Komsiyonu'na sunduğu belgeyi açıkladı. Avcı'nın Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü olarak düzenlediği belgede şu ifadeler yer aldı:
"Deniz, itirafçı olup, Güvenlik Kuvvetlerine yardımlarından dolayı bölücü eşkiyanın hedefi olup, hayatı her an ciddi harici ve ciddi tehlikeye maruz olduğundan Silah Taşıma Ruhsatı Müracaatı neticesi alınıncaya kadar, kendi güvenliğini sağlaması amacıyla kendisine L- 27507 Seri nolu BROWNİNG marka 9 mm. tabanca verilmiştir."
Silahın Deniz'e ait olmadığının bilindiğini kaydeden Diker, şunları söyledi:
"Deniz'in üzerinden benim sorduğum silah çıkmamıştı. Bu işin inceliği de buradaydı. Ben bu silahı soruyorum, ama Sayın Bakan böyle bir silahın kayıtlarda olmadığını söylüyor. Bu çok acı bir itiraf. Belgenin altında Avcı'nın imzası var. Bu bir skandal, devletin hangi görevlisi doğruyu söylüyor. Bu silah nerede? Yoksa Sayın Bakan birilerini ya da bir şeyleri mi saklamaya çalışıyor.
Avcı'nın Susurluk Komisyonu'ndaki açıklamalarına baktığımızda Sayın Akşener, Sayın Ağar'ın yerine geçmiş, orada açıklanan ilişkiler zincirini devam ettiriyor. İşte belge, koruyor, imzasıyla birilerini koruyor. Nerede bu silah, kim kullanıyor?."