The Others Baba'ya Çiller ilgisi

Baba'ya Çiller ilgisi

21.03.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Baba'ya Çiller ilgisi

Babaya Çiller ilgisi

Türk Kurultayı DYP Lideri'nin Cumhurbaşkanı'nı "yakın markaja alma" çabalarına sahne oldu

6. Türk Devlet ve Toplulukları Dostluk Kardeşlik ve İşbirliği Kurultayı, DYP Lideri Tansu Çiller'le, ara rejim tartışmaları sırasında "Araziye uydu" diye eleştirdiği Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i bir araya getirdi. MHP şovuna dönüşen kurultayda, "Başbuğ Türkeş", "Başbakan Çiller" sloganı atıldı.
Bursa Atatürk Spor Sarayı'ndaki kurultay, Çiller'in Demirel'i "yakın markaja alma" çabalarına sahne oldu. Çiller, salonun kapısında karşıladığı Demirel'in elini samimi bir şekilde sıktı. Nevruz ateşini yakma seromonisinde Demirel'le sohbet eden DYP lideri, Cumhurbaşkanı'nın konuşmasını coşkuyla alkışladı.
İki lider 10. Yıl Marşı'nı birlikte söylerken, korumaların Çiller'in Demirel'in hemen sağındaki koltuğa oturmasında ısrar etmesi protokol krizine yol açtı. Çiller'in korumaları, protokol görevlilerinin KKTC Meclis Başkanı'nın Cumhurbaşkanı'nın yanında yer alacağını belirtmesi üzerine bu ısrarlarından vazgeçti.
Demirel'in himayesi ve Türk Devlet ve Toprakları Dostluk Kardeşlik ve İşbirliği Vakfı'nın organizasyonuyla gerçekleştirilen kurultay, MHP şovuna dönüştü. Alparslan Türkeş'in dev posterinin Demirel'in yanında yer aldığı kurultay salonunda, Çiller için "Başbakan Çiller", MHP Lideri Devlet Bahçeli için de "Başkan Devlet, Başbakan Devlet" sloganı atıldı.
Demirel, planlanandan kısa süren konuşmasına, Türkeş'e rahmet dileyerek başladı ve "Onu aramızda hissediyoruz" dedi. Tarihin Türk dünyasının önüne altın bir fırsat çıkardığını belirten Demirel şöyle konuştu:
"İnsanlığın yüksek ideallerinin aşığı olan bu büyük varlığın dayanışmasından ve işbirliği yapmasından kimsenin çekinmesine, ürkmesine hacet yoktur. Zira biz, köklü tarihimiz, muhteşem kültür birikimimiz ve devlet tecrübemizle uluslararası barışa katkıda bulunma görevini yerine getirme hususunda kararlıyız."

Konuşmasına, "Hepimizin gönlünde bir Türk büyüğü olarak yer eden Türkeş'i rahmetle anıyoruz" diye başlayan Çiller, geleceğin büyük Türk dünyasını dert yananların değil, dert çözenlerin kuracağını belirterek şöyle devam etti:
"Onlar bizleriz. Türk dünyasına, Türk davasına inanan milliyetçilerdir. Bayrağı bugüne taşıyan, milliyetçi büyüklerimizi takdirle anmak, en büyük vefa borcumuzdur. 21. yüzyıl Türk globalizminin yüzyılı olacaktır. Türkiye'nin gündeminin ilk maddesi Türk dünyasıdır. Bu bizim en mühim işimizdir."
MHP'yle seçim ittifakını gündemine alan DYP liderinin konuşması sık sık alkışlarla kesilirken, salondan "Başbakan Çiller" sloganı yükseldi.
Demirel, Çiller ve Türk devletlerinin temsilcilerinin Türklerin Ergenekon'dan çıkışını temsil eden demir döğme seromonisini gerçekleştirdikleri törende konuşan Devyet Bahçeli, kurultayı himayesine aldığı Cumhurbaşkanı'na teşekkür etti.

6. Türk Devletleri ve Toplulukları Dostluk, Kardeşlik ve İşbirliği Kurultayı'nda Demirel, Nevruz ateşini yakıp örste demir dövdü. Demirel, Türk Cumhuriyetleri'nin 'Baba'sı olarak ilan edildi.
Kurultaya Türk cumhuriyetlerinden ve topluluklarından bin temsilci ve delege katıldı. Kurultay öncesi yanına Tansu Çiller'i alan Demirel, Nevruz ateşini yaktı ve ardında yine Çiller ile birlikte kurultayın yapılacağı salona girdi.
Abdi İpekçi suikastının kilit isimlerinden Oral Çelik'in kurultay nedeniyle Bursa'ya geldiği ve salona çok kısa bir süre uğradığı belirtildi.
Demirel, kurultayın uzaması nedeniyle cuma namazı için Ulu Camiye gidemedi. Cumhurbaşkanı, öğle yemeğini kurultayda kendisine eşlik eden Bursa Bağımsız Milletvekili Cavit Çağlar'ın evinde yedi. Demirel'e İskender kebabı ikram edildi. Konuk delegeler, Demirel'e beraberlerinde getirdikleri hediyeleri sundu.
Demirel, Çağlar'ın villasından çıkarken, yolunu kesen Sultan Tuncerakın'ın `Baba ne olur elini öpeyim" isteğini geri çevirmeyip, "Gel kızım öp bakalım" dedi. Daha sonra İhsaniye semtinde yapılan Anadolu Teknik Lisesi'ni hizmete sokan Cumhurbaşkanı, ülkenin sorunlarının boş konuşmalarla, kısır çekişmelerle çözülemeyeceğini belirtip, Türkiye'nin ileriye dönük projeler üretmesi gerektiğini söyledi.