The Others Cezaevinde isyan tamiratı

Cezaevinde isyan tamiratı

11.07.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Cezaevinde isyan tamiratı

Cezaevinde isyan tamiratı

METRİS Cezaevi'nde altı kişinin ölümü, 10 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan isyan sırasında meydana gelen tahribatın giderilmesi için çalışmalar başladı. Dün sabah onarım için Edirne Yarı Açık Cezaevi'nden bir otobüsle 30 mahkum getirildi.
C - 1 Blok'ta kalan mahkumlara açık görüş izni dün büyük gerginlik ve olağanüstü önlemler altında gerçekleştirildi. Açık görüş için gelen mahkum ve tutuklu yakınları, dışarıya çıktıklarında bütün mahkumların halen ölüm korkusu yaşadıklarını söyledi. Güvenlik nedeniyle cezaevine her türlü yiyecek sokulması yasaklanırken, aileler huzursuzluğun devam ettiğini belirtti.
Mahkumlardan Ali Demirkıran'ın şişlenerek öldürülmesi olayına karıştığı belirlenen 40 mahkumun Ümraniye ve Bayrmapaşa cezaevilerine sevki yapılırken, önceki gün 12'si Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi'nde, üçü Büyükçekmece Ağır Ceza Mahkemesi'nde haklarında tahliye kararı verilen 15 tutuklunun tahliyeleri ise gerçekleştirilemedi.

İsyan üzerine Metris Cezaevi'ne giden Bayrampaşa Cezaevi Savcısı Necati Özdemir'in ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Ferzan Çitici'nin izniyle devreye girdiği öğrenildi.
İsyanın kontrolden çıktığı saatlerde, Jandarma ve Valilik yetkililerinin operasyon kararı aldığı bildirildi. Ancak aynı dakikalarda binanın dışına çıkan Şahin sayesinde Özdemir'in Metris'te olduğunu öğrenen isyancıların kendisiyle görüşmek istedikleri öğrenildi. Başsavcının onayıyla, rehin alınma riski bulunduğu hatırlatılmasına rağmen tek başına içeriye giren Özdemir'in mahkumlarla konuştuğu belirtildi. Tek korkularının dayak ve ölüm olduğunu söyleyen mahkumlara can güvenliği konusunda söz veren Özdemir'in isyancıları ikna edip, sevk edilen 40 mahkumu da tek tek dışarıya gönderdiği öğrenildi.
İsyan sırasında yaralanarak Sağmalcılar Devlet Hastanesi'ne kaldırılan yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi.
Demirkıran'ın cenazesi de dün Adli Tıp Kurumu'ndan alınarak Bağcılar Ebubekir Camii'nde kılınan öğlen namazının ardından Kanarya Mezarlığı'nda toprağa verildi. Otopsileri tamamlanan Kubilay Biçinciler, Sedat Demiröz, Şemsettin Demir, Muhammmet Demir ve Feyzullah Özmen'in cenazeleri için halen başvuru olmadığı belirtildi.