The Others CHP - DSP dosya savaşı

CHP - DSP dosya savaşı

10.11.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

CHP - DSP dosya savaşı

CHP - DSP dosya savaşı

       CHP Lideri Deniz Baykal'ın geçen hafta Parti Meclisi toplantısında yaptığı, "Elimizde hükümeti sarsacak dosyalar var" açıklamasının ardından DSP ve CHP arasında başlayan tartışmaya CHP lideri, Milliyet aracılığıyla son noktayı koydu:
       Baykal, Ecevit'in sert eleştirilerini yanıtlama gereğini duyduğunu belirtirken "DSP liderindeki CHP kompleksi saplantısı, siyasi hayatımızın sağlıklı işlemesinin önünde bir engel haline geldi. Ecevit'te CHP kompleksi var. Allah şifa versin" dedi.
       Partisinin hükümete 16 aydır ne yapıp ne yapamayacağını gösterme fırsatını verdiğini ifade eden Baykal şunları söyledi:
       "CHP, bu fırsatı veriyor ve Türkiye'yi bir krizden sakınıyor. Bunu da Yılmaz ve Ecevit'ten teşekkür beklediği için değil, Türkiye için yapıyor. Daha hükümet kurulmadan önce CHP, Yılmaz'a bir muhalefet partisi olarak davranacağını açıkça ifade etmişti. CHP olarak ne söylediysek onu yaptık. Hiçbir zaman sözümüzden dönmedik. CHP, siyasal hayatımızın en ilkeli, en tutarlı söylediği söze en güvenilir partisidir. CHP kimseyi `af çıkartacağım' diye umutlandırıp, yarıyolda bırakmamıştır. CHP, oy verdiği seçim kararını her gün yeni bir tarihle değiştirmek için zikzaklar çizmemiştir. Çeteler, yolsuzluklar ve laik cumhuriyete karşı akımlarla mücadele konusunda kimse CHP'den himaye ve kayırma beklemesin. Siyasi hesaplarla, yolsuzlukları örtbas etmeyiz. Çetelerle, mafya liderleriyle kabul edilemez ilişkiler ve yakınlıklar kurulmasını mazur göstermeyi isteyen böyle bir tavrı kendi politikası olarak seçebilir. Ancak CHP'yi hiçkimse böyle bir tutum içine sokamayacaktır."
       Baykal, Ecevit'i, sözlerini yanıtlarken, bu eleştirileri, "ölçüsüz saldırılar" diye nitelendirdi ve şöyle konuştu:
       "Ecevit'in son günlerde yoğunlaşan bunca ölçüsüz saldırılarına ve eski bir CHP Genel Başkanı'na yakışmayan hırçınlıklarına rağmen bu hükümeti 16 aydır yaşatmak ancak CHP'nin sergileyebileceği bir sabır, özveri, tahammülle mümkün olabilmiştir."

       BAŞBAKAN Yardımcısı Bülent Ecevit, CHP'nin, DSP'li bazı bakanlara yönelik iddialarına "Bunlar çirkin iddialar" yanıtını verdi. Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay ve Kültür Bakanı İstemihan Talay da CHP'lilerin iddialarına sert tepki gösterdi.
       Ecevit, dün Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Genel Müdürlüğü'nce cumhuriyetin 75. yıldönümü ve Atatürk'ü anma etkinlikleri kapsamında özürlü öğrenciler arasında düzenlenen "Cumhuriyet ve Atatürk Sevgisi" konulu şiir, kompozisyon ve resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi dolasıyla Başkent Öğretmenevi'nde düzenlenen törene katıldı. Ecevit, gazetecilerin, CHP'nin, bazı DSP'li bakanlara yönelik iddialarını hatırlatması üzerine, "Bu iddiaların hukuken geçerliliği yok. CHP yetkilileri de bunu biliyorlar. Kendileri de iddialarını açıklayamıyorlar. Bunlar çirkin iddialar" dedi.

       Mİlli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay, Milli Eğitim Bakanlığı'nda yapılan ihalelerin son derece açık olduğunu ve hiçkimseye haksız bir şey verilmediğini söyledi. Uluğbay, "CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, sizin okul inşaatı yapan firmalardan zorla DSP'ye bağış yaptırtığınız yolunda iddiaları bulunuyor. Bu konudaki görüşlerinizi alabilir miyiz?" sorusuna şu yanıtı verdi:
       "Baykal, bizzat bunu mu iddia ediyor? Dosyalar açıklansın. Bugüne kadar gizlemiş olması hata. Somut belgeler var ise elinde, gerekli soruşturmayı yapardık. Bizim ihalelerimiz son derece açıktır ve hiç kimseye birşey verilmemiştir. Kamuoyunda, rahatlıkla alnımız ak, başımız dik çıkabilecek durumdayız."
       Kültür Bakanı İstemihan Talay ise CHP'nin iddiaları konusundaki soruları yanıtlarken Baykal ve CHP Genel Sekreteri Adnan Keskin hakkında asılsız haber yayma gerekçesiyle 10'ar milyar liralık tazminat davası açtığını söyledi.