The Others Çiller'in pansiyonunun sonu

Çiller'in pansiyonunun sonu

25.10.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çiller'in pansiyonunun sonu

Çillerin pansiyonunun sonu

ÖZER Çiller'in Kemer Beldibi'ndeki lüks pansiyonunun işletme izni iptal edilirken, bulunduğu araziye de hazinece el konuluyor.
Kanal D'de yayınlanan Arena programında, Kemer Beldibi'ndeki Çiller ailesinin lüks pansiyonunun bulunduğu hazine arazisinin 49 yıllığına kiralanmasında Tansu Çiller'in siyasi gücünü kullandığı belirtilmiş, ve bu konudaki belgeler gündeme getirilmişti. Hazine başmüfettişleri, Refahyol koalisyonu döneminde yaptığı teftişte, Aytaş Turizm şirketinin hazineyle arasındaki kiralama sözleşmesini ihlal ettiğini içeren rapor hazırlayıp sözleşmenin feshini istemişti. Ancak Refahyol koalisyonu döneminde bu teftiş raporu sümen altı edilmişti.
Sözleşme şartlarına aykırı davranan Çiller'ler hakkında Milli Emlak Genel Müdürlüğü yeniden harekete geçti. Antalya Valiliği'ne 15 Eylül 1997 tarihinde gönderilen bakanlık onaylı yazının ilk bölümünde, Kemer ilçesi Beldibi beldesinde bulunan 108 ada 1 parsel numaralı 1627 metrekarelik hazine adına kayıtlı taşınmazın tahsisiyle ilgili bilgilere yer verilerek, şöyle denildi:
"18 yataklı pansiyon yapılmak amacıyla Aytaş Turizm Yat. ve İşl. A.Ş. lehine 49 yıl süreli irtifak hakkı tesis edildiği, irtifak hakkı tesisiyle ilgili düzenlenen taahhüt senedinin irtifak hakkına konu taşınmaz malın kullanım şekli başlıklı 5. maddesinde `İrtifak hakkı süresince, irtifak hakkı konusu taşınmaz malın kullanım amacı değiştirilmeyecek ve amaç dışı kullanılmayacak, kısmen de olsa tesise ait ünitelerden herhangi biri (kuaför, dükkan, diskotek, bar, kafeterya ve satış mağazaları gibi) Bakanlığımızın ve Turizm Bakanlığı'nın izni olmadan başkasına kiraya verilmeyecektir. Bu senedin konusu olan irtifak hakkı, Maliye Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı'nın olur'u alınmadan devredilmeyecektir' hükmünün bulunduğu;
Maliye müfettişi teftişinde, 6 Eylül 1996 tarihinde yapılan tespitlerde tesislerin Aytaş Turizm. A.Ş. tarafından bir yıllığı 4 milyar lira bedelle Turama Turizm Otelcilik İşletme İthalat - İhracat Limited şirketine verildiği;
Söz konusu irtifak hakkının kiralama suretiyle devrine izin verilmemiş ise taahhüt senedinin ilgili maddeleri uyarınca irtifak sözleşmesinin iptali gerektiği belirtilmektedir."
Yazının ikinci bölümündeyse bakanlığın görüşü bulunuyor. Sözleşmenin iptalinin gerektiği vurgulanan bölümde şu ifadelere yer veriliyor:
"Kayıtlarımızın tetkikinden bahse konu taşınmaz üzerinde Aytaş Turizm A.Ş. lehine tesis edilen irtifak hakkının, bir başka gerçek ve tüzel kişiye kiralama suretiyle devrine ilişkin bakanlığımızca herhangi bir şekilde olurun verilmediği anlaşılmıştır. Maliye müfettişi tarafından düzenlenen teftiş raporunda da belirtildiği üzere, sözkonusu tesisin bir başka şirkete kiraya verilmek suretiyle devredilmesi, taahhüt senedinin 5. ve 16. maddeleri uyarınca irtifak hakkı sözleşmesinin iptalini gerektirmektedir."
Yetkililer, yazı uyarınca Çiller'lerin arazisinin elinden alınacağını söylediler. Yetkililer, karar uyarınca trilyonluk arsa ve üzerinde bulunan tesislere Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nce el konulacağı yorumunu yaptılar."