The Others Cumhurbaşkanı Akıncı’dan sert çıkış: 'Hükümet halkı temsil etmiyor'

Cumhurbaşkanı Akıncı’dan sert çıkış: 'Hükümet halkı temsil etmiyor'

02.02.2017 - 12:04 | Son Güncellenme:

Kıbrıslı liderler dün tekrar bir araya geldi. Liderler BM'den Mart başında Cenevre'de yeni bir zirve yapılması için çalışma istedi. Liderler zirvesi sonrasında konuşan Akıncı da, hükümete sert sözlerle yüklendi.

Cumhurbaşkanı Akıncı’dan sert çıkış: Hükümet halkı temsil etmiyor

Cumhurbaşkanı Akıncı’dan sert çıkış: Hükümet halkı temsil etmiyor

Haberin Devamı

MİLLİYET LEFKOŞA
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Başbakan Hüseyin Özgürgün arasında Kıbrıs müzakereleri süreci nedeniyle yaşanan gerilim giderek artıyor. Akıncı, kendisini "taviz vermekle" suçlayan Özgürgün'e çok sert yanıt verdi ve "Halkı temsil etmediklerini" savundu. Rum Lider Nikos Anastasiadis ile görüşmesinden sonra açıklamalar yapan Akıncı, "Halkın iradesiyle meclisteki azınlık hükümetinin iradesinin aynı olmadığı kanaatindeyim. Çok açık ve net. Esas şekillenmekte olan halkın iradesi meclisin dışındadır. Şu anda ortada olan azınlık hükümeti halkın çoğunluğunun iradesini seslendiren bir hükümet değildir. Asıl sorgulanması gereken konu da budur" dedi.

'Süreci yakından biliyorum'

"Biri vicdanım diğeri halkıma karşı sorumluluğum var" sözünü yenileyen Akıncı, "Her adımımda vicdanıma danışıyorum, bir de halkıma danışıyorum. Yüzde 60’dan fazla oyla geldim. Şahsi mesele yürütmüyorum. Halkımın, özellikle genç kuşakların geleceğini hangi koşullar altında daha iyiye götürebiliriz, onları bizim ve bizden öncekilerin yaşadıkları sıkıntıları yaşatmayız, bunu düşünüyorum. Haritayla ilgili olarak; mecliste De Cuellar belgesinin onaylandığı belirtiliyor. Yüzde 29+'dan bahsediliyor. Meclis'te harita onaylandı diye bir lafım yok. Ama yüzde 29+ bir orana tekabül eder, bunu da çarpıtmaya çalışanlar var. Yüzde 35 de olur yüzde 105 de olur ona bakarsanız. Sayın Denktaş’ın neden yüzde 29+ dediğini biliyoruz. Bunu bile çarpıtmaya çalışıyorlar. Süreci yakından biliyorum."

Haberin Devamı

'Haritada uzlaşma yok'

"Eğer bir çözüm olacaksa aşağı yukarı oranın bu çerçevede olacağını söylemek gerçekçiliğin kendisidir. Ben halkımı gerçeklere hazırlamakla mükellefim. Bu da bütünlüklü bir çözümün parçasıdır. Burada da aynı şey söz konusu olacaksa, uzlaşma sağlanmayacaksa, bir konudaki girişiminiz ilanihaye geçerli olacak diye bir şey söz konusu değil. Şu anda haritada bir uzlaşma noktası da yoktur. Bunun da bilinmesinde fayda var. Tekrar tekrar söyledik. Vardığımız mutabakatlar var. Harita da anlaşmazlıklardan biridir. Eğer bir uzlaşma olacaksa, bu dolaylarda bir uzlaşma olacak. Yüzde 35’le uzlaşma sağlayamazsınız, yüzde 25’le de kimse Kıbrıslı Türklerin onayını elde edemez."

Haberin Devamı

'Halka gerçekleri anlatıyorum'

"Ben bunları söylüyorum, halkıma gerçekleri anlatıyor, olası bir çözümde nasıl bir çerçeve olabilir; halkıma gerçekleri söylemeyi aldatmadan halkımı çözüme hazırlamaya çalışıyorum. Bu oranlar bile olsa mümkün olduğu kadar az sayıda insanımızın yerinden oynamasını sağlamak içinde de var gücümüzle çalışacağız. Ne kadar az olursa olsun ama bir miktar insanımızın da yer değiştirmek zorunda olacağını da biliyoruz eğer çözüm olursa. Onları da yeni bir ev ve iş imkanlarına kavuşturmadan kimsenin yerinden santim kımıldamayacağını da söylüyorum. Bugünkünden daha kötü değil daha iyisini getirirse mutabakatın bir anlamı olacaktır."

'Tehditler, yıldıramaz'

Sosyal medyadan kendisine yönelik yapılan tehditlerle ilgili de açıklamalar yapan Akıncı, "Sosyal medya veya basın, görüşlerin tartışıldığı mecralar olmalı. Hakaret ve tehditlerin değil. Bunlar bizi asla ve kata yıldırmaz. Bunların peşini bırakacak da değiliz. Hukuki gerekleri de yerine getirilecektir. İlgili makamlara çağrı yapıyorum; sosyal medyayı tehdit ve küfürbazlık yeri haline getirmeye kimsenin hakkı yoktur. Kaynaklarını bulmak da ilgili makamların görevidir. Kimisi burada kimisi Türkiye kaynaklıdır. Bizi bunlar asla yolumuzdan döndürmez. Yaptığımız iş halkımız için, geleceği için olduğundan halkımızın emin olduğuna ben inanıyorum. Halkın gücünü yanımızda hissederek bu yola devam etmeye kararlıyız."