The Others Depremle uyandık

Depremle uyandık

17.08.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Depremle uyandık

Depremle uyandık


Türkiye’de ilk kez 20’ye yakın ilde aynı anda deprem oldu. Kocaeli savaş alanına döndü. İlk belirlemelere göre ölü sayısı 200’ü geçti



Türkiye, bu sabah saat 03.00 sıralarında başlayan ve merkez üssü Kocaeli olan Richter ölçeğine göre 6,7 şiddetinde bir depremle dehşet içinde uyandı. Başta Kocaeli ve İstanbul olmak üzere Tekirdağ, Bilecik, Eskişehir, Bolu ve Bursa’da etkili olan, Ankara’da da hissedilen depremde yüzlerce can kaybı meydana gelirken enkaz altında da çok sayıda insan bulunduğu bildirildi. Uluslararası haber ajansları ve aralarında CNN’in de bulunduğu televizyon kanalları Türkiye’yi uykuda yakalayan depremi acil koduyla dünyaya duyurdu.
Sabaha karşı 03.02’de meydana gelen 6.7 şiddetindeki deprem milyonlarca kişiyi gece uykusunda yakaladı. 45 saniye süren yer sarsıntısından üç il büyük yara aldı. Merkez üssü İzmit olan deprem, İstanbul, Bursa ve Adapazarı’nda önemli ölçüde can kaybı ve hasara yol açtı. Resmi olmayan ilk belirlemelere göre ölü sayısı 200’ü aştı. Kocaeli’nde 80, İstanbul’da 40, Bolu’da 29, Bursa’da 20, diğer bölgelerde de 40 kişi hayatını kaybetti.
Kentlerde durum
Yaklaşık üç bin kişinin yaralandığı depremde hastaneler alarma geçirildi. Askeri ve sivil kurtarma ekipleri enkaz altındaki yaralılara ulaşmaya çalışıyor. Sabah saat 08.30 itibarıyla depreme ilişkin ilk bilgiler şöyle:
n KOCAELİ: Depremin merkez üssü olan İzmit’te çöken binalar nedeniyle bölge savaş alanına döndü. Çok sayıda apartman ve işhanı çöktü. Körfez ilçesinde büyük bir trajedi yaşandı. Karamürsel ve Gölcük’te çok sayıda bina hasar gördü, 20’nin üzerinde kişi enkaz altında kaldı. Gölcük’te Donanma Komutanlığı karargahında da önemli ölçüde hasar tespit edildi. Kent genelinde bin 500 kişi yaralandı. Kentte ölenlerin sayısı 90 olarak belirlendi. Bazı mahalleler yerle bir oldu. Özellikle Altmışevler semtinde binaların yüzde 60’ı yıkıldı. Bu semtte yaralı sayısı yüzü geçti. Valilikte kriz masası oluşturuldu. DSİ, Karayolları, Köy Hizmetleri ve askerler kurtarma çalışmalarına katılıyor. Kocaeli ile Adapazarı arasında bir köprü de çöktü.
n BOLU: Depremin yoğun olarak etkisini gösterdiği diğer kent Bolu oldu. Düzce ilçesinde ilk belirlemelere göre yedi kişi öldü. 27 kişi yaralandı. Yaralılar, Bolu Devlet Hastanesi’ne sevk edildi. Düzce, Gölyaka, Gümüşova ve Çilimli ilçelerinde ilk belirlemelere göre 29 kişi hayatını kaybetti. Depremde büyük hasar gören bu ilçelerde enkaz altında kalanları kurtarma çalışmalarının sürdürüldüğü bildirildi. Depremde, Gölyaka’da 7, Gümüşova’da 11 ve Çilimli’de 2 kişi hayatını kaybetti.
n BURSA: Mudanya’da Denizaltı Restauran’ın diskotek bölümü denize kaydı. İlk belirlemelere göre bir kişi öldü, 103 kişi yaralandı. 16 kişi su ve enkaz altından çıkarıldı. Yaklaşık 30 kişi sığ denizle yıkılan enkaz arasında sıkıştı. Kurtarma çalışmaları sürüyor. Bursa genelinde ölenlerin sayısı 20’yi buldu.
n ADAPAZARI: İzmit merkezli 6.7 şiddetindeki depremden en fazla etkilenen yerler arasında olan Adapazarı’nda binalarda büyük hasar meydana geldi. Ölü sayısı beş olarak belirlendi. Kentin en işlek caddesi Çarka’da yolun iki yanındaki binalarda büyük hasar meydana geldi. Şeker Mahallesi, Sedat Çiftetepe Caddesi ve Hacıoğlu Mahallesi’ndeki konutların yüzde yarıya yakını çöktü.
n ESKİŞEHİR: Sivrihisar Caddesi’nde Harhan Apartmanı çöktü, iki ölü çıkarıldı. 40 yaralı var.
n ÇANAKKALE: Can ve mal kaybı yok. Bir aydır deprem beklendiği için panik büyük oldu.
n İZMİR: Deprem İzmir’de panik yarattı. Can ve mal kaybı yok.
n ANKARA: Kazan ilçesinde Ulu Camii’nin minaresi yıkıldı. Halk sokaklara döküldü.
n Afyon, Çankırı, Çorum, Kırıkkale, Tekirdağ ve Edirne: Panik yaşandı, yaralı ve ölü yok.