The Others Dışişleri: Apo'nun iadesini istemiştik

Dışişleri: Apo'nun iadesini istemiştik

27.03.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri: Apo'nun iadesini istemiştik

Dışişleri: Aponun iadesini istemiştik

DIŞİŞLERİ Bakanlığı yetkilileri, dünkü Milleyet'te yer alan PKK Lideri Abudullah Öcalan'ın halen Suriye'de olduğunu kanıtlayan haberi değerlendirirken "1996'da yazılı bir notayla Öcalan'ın idaesini istemiştik. Dialog zemini arayışında olduğumuz Suriye'nin bu konuya bir kez daha ve önemle eğilmesini bekliyoruz" dedi.
Türk yetkililerinin Öcalan'ın Suriye'de olduğu yönündeki sayısız açıklamasına karşın Şam yönetimi PKK liderinin Suriye'de olduğunu kabul etmiyor. Türkiye tam metni Milliyet'te yayınlanan 1996 tarihli bir notayla PKK liderinin iadesini istemişti. Dışişleri Bakanlığı'nca gönderilen notada, "Türkiye Suriye'den, Suriye toprakları ile Suriye kontrolü altındaki Lübnan topraklarındaki PKK faaliyetlerini durdurmasını, bu faaliyetleri yapanları yargılamasını ve PKK lideri Öcalan'la işbirlikçilerini Türkiye'ye iade etmesini ister" denildi.
Notada ayrıca Suriye'nin topraklarında PKK faaliyetlerine izin verdiği sürece, Türkiye'nin uluslararası hukuk çerçevesinde kendine tanınan tüm önlemleri alacağı da bildirildi.
Suriye ise gönderdiği cevabi notada, Öcalan'ın Şam'da olduğu iddiasını reddederken, PKK'nın Suriye'de yasadışı ilan edildiğini belirtti. Şam, notasında ayrıca Suriye'nin PKK'yla bağlantılı olduğu "hayaline dayalı" iddiaların şaşkınlık yarattığını da kaydetti.
Suriye'nin verdiği bu cevabın ardından, Ankara, Şam'la dialoğu askıya alma kararı aldı. Bu politika, yeni hükümetin göreve gelmesi üzerine terkedilerek, Suriye ile dialog arayışına gidildi.
Dışişleri yetkilileri, Suriye'yle dialoğun kopuk olduğu dönemde İsrail'le işbirliğinin geliştirilmesinin, Şam'da büyük rahatsızlık yarattığını, Türkiye'nin iki yıllık tutumu sonucu Hafız Esad yönetiminin "gerekli mesajları" aldığını belirterek, "bu noktadan sonra dialog kesikliği daha fazla sonuç getirmezdi. Şimdi çok dikkatli bir şekilde küçük adımlarla, yeniden dialoğu başlatıyoruz. Ancak bu Suriye - PKK bağlantısı konusundaki görüşlerimizden vazgeçtiğimiz anlamına gelmez" dedi.