The Others Ecevit kasketi revaçta

Ecevit kasketi revaçta

29.03.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ecevit kasketi revaçta

Ecevit kasketi revaçta


Kastamonu'da 18 Nisan'da taşlar yerinden oynayacak gibi görünüyor. Artık DYP saltanatı sona ermiş; kent DSP'nin kasketini giymeye hazırlanıyor


Nazım Alpman


Kastamonu'nun merkez ve ilçelerinde kısa bir nabız turu atınca görüyorsunuz ki, bu şehir gayet güzel milletvekili çıkartmaya yarıyor. Adaylar seçim öncesinde kente bir uğruyorlar, oyları alıp Ankara'ya gidiyorlar, bir daha görene aşkolsun.
Kastamonu'da gezilip görüleceklerin başında, Kambur Köprü'de sabahtan akşama kadar bir lokma ekmek parası bekleyen "işsizler bölüğü" geliyor. İçlerinde 25 yıllık olanlar da var, henüz 18 yaşına yeni girmiş olanlar da... Bu insanların politikacılardan en önemli istekleri, kendilerine bir "lokal" temin edilmesi:
"Ah, bir işsizler kahvemiz olsaydı!.."
Kahvede işsiz oturmanın "keyfini" anlamak kolay değil ama onu bile çok görüyorlar.
Kambur Köprü'de siyasi eğilimse, Ecevit'ten yana:
"Ecevit'te Atatürk kafası var. O iktidara gelince, ileri gidiyoruz. Kıbrıs'ı aldı, Apo'yu yakaladı!"
Kastamonu'da bütün siyasetçilerin itibar ettikleri Kastamonu Gazetesi'nin sahibi Cemil Özen'e uğramadan "nabız tutmak", eksiklik olur. Cemil'in saptamaları yabana atılmaz:
"Burada üç parti Türkiye ortalamalarnın üzerine çıkıyor: DYP, DSP ve MHP... DYP giderek düşüyor, DSP ve MHP ise yükseliyor. Köylerden gelen hava böyle... DSP ile MHP arasında oy geçişi yaşanıyor. CHP ile Refah - Fazilet ise ortalamalarının altında kalıyor."
Kastamonu eriyen bir şehir. Geçen seçimden günümüze 60 bin kişi kenti terketmiş. Cemil Özen, kendine has mizahıyla diyor ki: "Bizimkiler kendi kendilerine `köy boşaltma' uyguluyor!"
Ben Kastamonu'dayken ANAP dev bir şölen düzenledi. Partinin "yıldız" ismi İçişleri eski Bakanı Murat Başesgioğlu, seçmenlerine "Kastamonu stili" vaadlerde bulunurken dedi ki: "Bana vereceğiniz her oy, kazma olarak size dönecek!"
Bu kazma, kentin mezarını mı kazacak, yoksa icaraatın simgesi mi olacak, buna seçmenler karar verecek.
DYP, Demirel'le 1991'de aldığı yüzde 36 oyu, 1995'te Çiller'le yüzde 27'ye düşürmesine karşın, birinciliğini korumuştu.
DYP Genel Sekreteri ve Kastamonu Milletvekili Nurhan Tekinel, diğer aday arkadaşlarıyla "hızlı" bir seçim çalışması yapıyordu. Çarşıda dakikada 30 el sıkarak dolaşıyordu. DYP oy isteme ekibi bir berber dükkanından içeri girdi. Berber Burhan Yılmaz, "ince politika" yaparak dedi ki:
"Oooo siz buralara gelir miydiniz?"
Tekinel, sevgiyle "geliriz tabii" dedi ama yüzü hafiften morarmıştı. Sonra birlikte bir seçim bürosunda çay içtik. Üç dönemdir milletvekili olan deneyimli politikacı Tekinel, DSP'nin yükselişine karşı umudunu CHP'ye bağlamıştı: "CHP'nin birinci sıra adayı Atıf Uğurlu, çok kaliteli bir politikacıdır. DSP'nin hızını kesecektir."
Dr. Atıf Uğurlu bütün seçim gezilerimiz boyunca karşılaştığımız "en farklı" politikacıydı. Kastamonu için rakamlarla konuşuyordu: "Orman İdaresi buradan 7.8 trilyon değer üretiyor. Bunun yüzde üçü kentte kalıyor. En az yarısı Kastamonu'da kalmalı, şehir kendisini kalkındırır. Havaalanı, (İnebolu'ya) liman vaadediyorlar. Yapılsa ne olacak ki, şehirde insan kalmadı."
Uğurlu, hali vakti yerinde olup da, kentte kalan nadir Kastamonulu... Bütün yatırımını da buraya yapmış. Uğurlu Hastanesi'nde ileri tıp teknolojisi uygulanıyor. Bilgisayarlı labaratuvar analizleri, kansız diz ameliyatları, MR çekimleri, görüntü transferiyle 24 saatte ABD'de konsültasyon imkanları bulunuyor.
CHP Kastamonu'da kıyı ilçesi Abana performansını gösterirse, sürpriz yapabilir. Abana inatçı bir CHP'li ilçe... 1954 seçimlerinde Demokrat Parti'ye tek oy çıkmayınca, DP burada ilçeyi feshedip köy statüsüne getiriyor. Ancak 1969'da yeniden ilçe oluyor. Abana'da üç dönemdir görevde olan CHP'li Belediye Başkanı Şevket Yazgan, CHP'nin kara günlerindeki talihi. Abana'yı bir Akdeniz tatil yöresi haline getiren Yazgan, bu seçimde de en şanslı aday konumunda.
Kastamonu'nun DSP'yle birlikte yükselen partisi MHP, 1994'te Belediye Başkanlığı'nı kazanarak, Bozkurtların ölmediğini göstermişti. Bu seçim için en az iki milletvekili çıkartacaklarını söylüyorlar.
18 Nisan'da Kastamonu'da taşlar yerinden oynayacak gibi görünüyor. Artık DYP saltanatı sona ermiş. Şimdi Kastamonu'nun başında Ecevit'in kasketini görebiliriz. Adaylar falan hiç önemli değil, kasket yeter de artar bile...

KASTAMONU

İlçeleri: Merkez, Abana, Ağlı, Araç, Azdavay, Bozkurt, Cide, Çatalzeytin, Daday, Devrekani, Doğanyurt, Hanönü, İhsangazi, İnebolu, Küre, Pınarbaşı, Seydiler, Şenpazar, Taşköprü, Tosya.
Nüfusu: 363.700.
Milli Geliri: 2537 USD.
1995 ve 1999 Seçmen Sayısı: 258.250 / 255.632
1995'te Seçime Katılma Oranı: %85.3
1995'te Partilerin Aldığı Oy Sayısı ve Oy Oranları: DYP 59.311 (%27.6), DSP 42.322(19.7), ANAP 40.903 (%19), MHP 26.587 (%12.4), RP 23.548 (%11), CHP 12.146 (%5.6), HADEP 2.677 (%1.2), MP 2.447 (%1.1), YDH 2.094 (%1), YDP 1.768 (%0.8), İP 816 (%0.4), YP 505 (%0.2).
1995'te Seçilen Milletvekilleri ve Partileri: Nurhan Tekinel (DYP), Haluk Yıldız (DYP), Murat Başesgioğlu (ANAP), Hadi Dilekçi (DSP), Fethi Acar (RP).
18 Nisan'da Çıkaracağı Milletvekili Sayısı: 4.