The Others Edes ordu kuracaktı

Edes ordu kuracaktı

27.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Edes ordu kuracaktı

Edes ordu kuracaktı

Engin Civan'ı öldürmeye azmettirmekten tutuklanan ve ardından ABD'ye kaçan Selim Edes'in, Kongo'da darbecilere karşı profesyonel bir ordu kurma girişimi ortaya çıktı

CİVANGATE davasında eski Emlak Bankası Genel Müdürü Engin Civan'ı öldürmeye azmettirmek ve rüşvet vermekten mahkum olan işadamı Selim Edes'in Afrika ülkelerinden Kongo'da darbeyi önlemek için profesyonel ordu kurma girişiminde bulunduğu ortaya çıktı.
Emekli bir Türk albay ve eski ülkücü bir işadamıyla Kongo Cumhurbaşkanı Pascale Lisouba'yla anlaşan Edes'in hayalleri, isyancıların yönetimi ele geçirmesiyle suya düştü.
Artıhaber Dergisi'nin bugünkü sayısında yer alan habere göre Nisan 1997'de Kongo'ya giderek 10 milyon dolara (yaklaşık 2 trilyon) üniversite ihalesini alan Edes'in 2 bin 500 kişilik Kongo ordusunun eğitimi için Lisouba'yla anlaşması şöyle gelişti:
Edes, Mayıs 1997'de Kongo'nun ABD Büyükelçisi Ganassa Pascal'dan kabile geleneklerinin hakim olduğu demode Kongo ordusunun reformu için teklif aldı. Teklifi kabul eden Edes, bunun üzerine Afrika'yı mesken edinen eski ülkücü işadamı arkadaşıyla görüştü. Ülkücü işadamı Türkiye'yle temasa geçerek emekli albay arkadaşına Kongo Cumhurbaşkanı'nın kendisiyle görüşmek istediğini söyledi. Yapılan hazırlıkların ardından 1 Temmuz 1997'de ülkücü işadamı ve emekli albay, Air France firmasının İstanbul - Paris - Gabon seferini yapan uçağına binerek Edes ve ABD Büyükelçisi Pascal'la buluştu. Buluşmada tercümanlık yapan bir Türk üniversite öğrencisi de vardı. Edes ve yanındakiler buradan başka bir uçağa binerek isyancı General Sasu birliklerinin roket ateşine tuttuğu başkent Brazziville'e gitti. Havalanında bekleyen Cumhurbaşkanlığı'nın zırhlı otomobiliyle Kongo Sarayı'na gelen Edes ve arkadaşları Lisouba ile buluştu.
1962'de bağımsızlığını kazanan ve eski bir Fransız sömürgesi olan ülkesinde darbe olacak diye korkan Lisouba, görüşmede kuzeyde üç bin kişilik bir kuvvetle tetikte bekleyen General Sasu'dan her an saldırı beklediğini söyledi. "Türk delegesyonu" mevcut ordunun Kongo'yu koruyamayacağını belirterek profesyonel bir ekip ve saati bin dolara gelen bir uyduyla haberleşme önerisinde bulundu.
Böylece Edes ve yanındakiler, daha önce İsrailli askerlerin eğittiği, Birleşmiş Milletler'den gelen yardım parasının 6 milyon dolarını alarak kendi haline bıraktığı Kongo ordusunda "reform" yapmak için Lisouba ile anlaştı. Lisouba, bir an önce harekete geçilmesini istedi. Edes ve Türk öğrenci ABD'ye, emekli albay ve ülkücü işadamı aynı gün Paris'e uçtu.
Türkiye'dekiler plan gereği hemen büyük bir şirketin güvenlik bölümünde görevlendirilmek üzere eleman ilanı verdi. Başvuruları titizlikle değerlendiren asker ve eski ülkücü, eğitim silahları için ilgili kuruluşlarla temasa geçti. Aradan iki ay geçmesine rağmen sözleşilen zamanda Kongo'dan hiçbir haber alamayan emekli albay ve ülkücü işadamı, Eylül 1997'de General Sasu'nun Angola'dan aldığı 50 tanklık destekle referandumda halkın yüzde 86'sının desteklediği Lisouba'yı devirdiğini öğrendi. Türk basınında satır arası haber olarak bile yer almayan darbeyle Edes'in hayalleri suya düştü.