The Others Edirne Savcısı da uyarmış

Edirne Savcısı da uyarmış

12.06.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Edirne Savcısı da uyarmış

Edirne Savcısı da uyarmış

       MUAZZEZ Ersoy'a yönelik silahlı saldırı sonucu patlak veren "açık cezaevi skandalı"nı soruşturan Edirne Cumhuriyet Savcısı Yavuz Özeren'in hükümlülerin dışarıda çalışmalarına olanak sağlayan "protokol" uygulamasına son verilmesini istediği ortaya çıktı.
       Edirne'deki cezaevlerinden iki aydır sorumlu olan Özeren'in olay günü Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı ve "protokol" uygulamasının sakıncalarını dile getirdiği yazılı başvuruyu Milliyet ele geçirdi. Özeren, Kervansaray Otel'de 5 Haziran gecesi meydana gelen saldırıdan kısa süre önce Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Vahap Güneş'e ilettiği başvuruda "protokol" uygulamasından kaynaklanan sorunları şöyle anlattı:
       "Gerek cezaevi müdürü başta olmak üzere yönetim birimleri gerekse şahsım en üst düzeyde denetim yaparak hükümlülerin uygunsuz davranışlarının önlenmesine çalışmış olmamıza rağmen şehrin değişik ve birbirine tamemen zıt yaklaşık 30 ayrı yerindeki işyerinde çalışan 50'den fazla hükümlünün yönetmelik, tüzük ve genelgeler doğrultusunda hiçbir aksaklığa meydan verilmeden denetlenmesinin gerek cezaevi kadrosu gerekse açıkladığımız dağınıklık nedeniyle olanaksız olduğu anlaşılmıştır.
       Hükümlülerin iyileştirilmesi ve yeniden topluma kazandırılması bakımından tarım açık cezaevleri ve bunlara bağlı işyurtları kurulmuş, hükümlülerin verimlilik ve karlılık esasına göre çalıştırılması hedeflenmiştir. Bu amaca yönelik bütün çalışmalara katılmakla birlikte ceza infaz kurumlarının esas amacının suç işleyip yargı kararıyla suçlulukları kesinleşmiş kişilerin infazının yerine getirilmesi olup öngörülen diğer amaçların gerçekleşmesi sırasında eğer aksaklıklar oluşuyor ve infazının asıl amacının dışına çıkılıyor ise asıl görevin kurallara uygun şekilde yerine getirilmesi sağlanmalıdır.
       Yukarıda sakıncalarını açıkladığımız nedenler de gözönünde bulundurularak cezaevi dışında çalıştırılan hükümlünün ya denetime olanak verilecek şekilde çalışma koşullarının oluşturulmasına gidilmeli ya da bir işkolunda bir kişiye kadar inen çalıştırılma eyleminden vazgeçilmelidir. Edirne Tarım Açık Cezaevi'nde uygulanan protokolle çalıştırma işlevinden vazgeçilmesi düşüncesiyle durumu takdirlerinize arz ederim."
       Başsavcı Güneş'in bu uyarıyı dikkate aldığı ve aynı gün yanıt vererek başvuruyu Adalet Bakanlığı'na gönderdiği de belirlendi.