The Others Emirgan Korusu’nda Sıcak buluşma

Emirgan Korusu’nda Sıcak buluşma

22.02.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Başkan Gürtuna’dan Milliyet İstanbul’a çok özel. Olimpiyattan metroya estetik kent mimarisinden altyapıya kadar her konuda şok açıklamalar

Emirgan Korusu’nda Sıcak buluşma

Emirgan Korusu’nda Sıcak buluşma

Başkan Gürtuna’dan Milliyet İstanbul’a çok özel. Olimpiyattan metroya estetik kent mimarisinden altyapıya kadar her konuda şok açıklamalar

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, Milliyet İstanbul ekibini Emirgan Parkı içerisindeki Beyaz Köşk’te misafir ederek çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı.
Milliyet İstanbul Yayın Yönetmeni Celalettin Kafesoğlu, Milliyet Haber Araştırma Müdürü Tunca Bengin, Milliyet İstanbul Yazı İşleri Müdürü Hayri Köklü, Haber Müdürü Sevil Gülben ve Teknik Koordinatör Ünal Kurtul’un da katıldığı yemekli toplantıda İstanbul üzerine konuşan Gürtuna, "Zengin kaynakların fakir bekçisi gibiyiz. Daha çok mesafe katetmemiz gerekiyor" dedi.
İstanbul için büyük projeleri olduğunu söyleyen Gürtuna, "Aslında bizim yaptığımız birçok projeyi merkezi yönetimin yapması gerekiyor. Çaba göstermemize rağmen hergün bir yetki kısıntısı yaşıyor ya da moral bozucu birşey duyuyoruz" diye konuştu. İlçe belediyeleriyle iyi ilişkiler içerisinde olduğunu söyleyen Gürtuna, "Hangi parti olursa olsun güzel işleri teşvik ediyoruz. Sadece belediyeler değil, kamu birimlerine de yardımcı oluyoruz" dedi. Başkan, ulaşım, altyapı, 2008 Olimpiyatları, İstanbul’un dokusu, geçmişi ve geleceğiyle ilgili projelerini anlattı.

Olimpiyatı istiyoruz
GÜRTUNA anlatıyor: Olimpiyat Komitesi’yle aramızdaki kopukluktan ziyade olayın şekillenmesinde sorun var. Olimpiyatlarda belediye statü olarak hem var hem yok. Ama biz ona bakmıyoruz, bütün gücümüzle çalışıyoruz. Bağcılar Spor Kompleksi bitmek üzere, Mart’ta onu da açacağız. Olimpiyat Köyü’nün yanında eski Halkalı çöplüğü vardı, orayı yeşillendiriyoruz. Spor alanları yapıyoruz. Olimpiyat Köyü’nün etrafında yeni yollar açıyoruz.

Estetik devri başladı
GÖREVE geldiğimiz gün arkadaşlarıma ‘Mühendislik devri bitti, estetik devri başladı’ dedim. İstanbul dünyanın en kıymetli şehri. Çakılacak çivinin, konacak taşın mutlaka estetik değeri olmalı. Kentsel Dönüşüm Projesi’ni geliştirdik. Binanın şehirle uyumu çok önemli. Gökdelenlerin yeri Kozyatağı, Kartal kavşağı gibi ana akslardır. İstanbul son 50 yılda estetiğini kaybettiği için tarihini de kaybetti. Tarih nedir? Kimlik nedir? Şimdi bunların mücadelesini veriyoruz.

Yerel Yönetim Kanunu
GEÇTİĞİMİZ yıl Yerel Yönetim Kanunu çıkacak diye ümitlenmiştik. İkinci yılı da geride bıraktık, hâlâ çıkmadı. Meclis tavır koyup çıkarma cesaretini gösteremiyor. Bu noktada özel idareler ve merkezi yönetimin yerel temsilcilerinin de yetkisinin artması gerekir. Ben, kendi alanımda karar alabileyim, kaynak oluşturabileyim, proje üreteyim, bunlar için Ankara’ya gitmek zorunda kalmayayım. Bunu yapamadığımız zaman tüm işlerin sıkıştığı Ankara’yla baş başa kalacağız.

Altyapı hamlesi
İSTANBUL’da beş sene önce yağmur yağdığında etrafı sel götürüyordu. Özellikle dere yataklarına yakın olan yerlerde bu manzaralar çok sık yaşanırdı. Oradaki sorunları çözdük. Önemli hamlelerden biri yağmursuyu kanal çalışmaları. Eminönü, Fatih, Zeytinburnu bölgesinde başlattık. Ayamama Deresi’nde çalışmalarımız var. Ayrıca Zeytinburnu’nda 10. Yıl Deresi’ndeki çalışmalarımız devam ediyor. Yakında Kadıköy’de Kurbağalıdere’ye başlayacağız.

Metro hız kazandı
UNKAPANI-Süleymaniye arasında çalışmalarımız hızla devam ediyor. İstimlak olaylarını halledemediğimiz için biraz ağır. Şişli Camii civarına da çıkış vereceğiz. Hedefimiz Şişhane istasyonuna süratle inmek. Taksim-Yenikapı hattını en kısa zamanda bitireceğiz. Aksaray’da raylı sistem için bir başlangıç yaptık, onu Yenikapı’ya taşıyacağız. Yenikapı’da banliyö treni, kuzeyden güneyden gelen hatlarla buluşacak. 17-18 Mart gibi otogardan Bağcılar, İkitelli ve Olimpiyat Köyü’ne gidecek olan metronun temelini atacağız. Geçtiğimiz yıl otogardan havaalanına gidecek olan kısmın temelini atmıştık. Onu da bu senenin sonunda bitireceğiz.



İSTANBUL