The Others 'En büyük engelden biri KKTC korkusu'

'En büyük engelden biri KKTC korkusu'

07.05.2017 - 11:10 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum yönetiminde bir zihniyet değişimine acil  ihtiyaç olduğunu belirtti ve "Fiziki duvarlardan çok daha önemli olan budur. KKTC'nin tanınma fobisi var Rum tarafında ki en büyük engellerden biri bu" dedi

En büyük engelden biri KKTC korkusu

MİLLİYET LEFKOŞA
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs'ta sonuç almak için gerekli olanın zamandan çok irade kararlılık, makuliyet ve gerçekçilik olduğunu belirtti. Akıncı "Bugüne kadar sonuç alamayışımızın nedeni bunların Rum tarafında eksik olmasıdır. Bizim 54 yıldır gasbedilen bir hakkımız var. Kıbrıs'ın yönetiminde bizim eşit ortaklık hakkımız var. Şimdi yeni bir devlet kurgusu içerisinde siyasi eşitlik bizim olmazsa olmazımızdır. Böyle bir çözüm elde edilmeden bunu imzalayıp referanduma sunmayacağımı hem kendi halkım biliyor hem Rum yönetimi biliyor hem de BM biliyor." dedi. Akıncı, Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü'nde düzenlenen "Global Liderlik Forumu"nda yaptığı konuşmada, Kıbrıs'ta yaşanan sorunları aşmanın yolunun oturup konuşmak ve çözüm üretmek, tek taraflı işlerden kaçınmak olduğunu vurgulayarak, bu konuda Rum liderini de uyardığını söyledi.

Haberin Devamı

'Kararlılık gösterilmeli'

Akıncı, 2017'de çözümle ilgili zorlukların azalmadığını, daha da artığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sonuç almak istiyorsak Kıbrıs'ta bize gerekli olan; zamandan çok irade, kararlılık, makuliyet ve gerçekçiliktir. Bugüne kadar sonuç alamayışımızın nedeni, bunların Rum tarafında eksik olmasıdır. Bizim 54 yıldır gasbedilen bir hakkımız var. Kıbrıs'ın yönetiminde bizim eşit ortaklık hakkımız var. Şimdi yeni bir devlet kurgusu içerisinde siyasi eşitlik bizim olmazsa olmazımızdır. Böyle bir çözüm elde edilmeden bunu imzalayıp referanduma sunmayacağımı hem kendi halkım biliyor hem Rum yönetimi biliyor hem de BM biliyor. Bu siyasi eşitlik bizim için son derece önemliydi."

Haberin Devamı

Rumların duvarları

Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum yönetiminde bir zihniyet değişimine acil ihtiyaç olduğunu belirterek, birlikte yaşamanın yollarının bulunması gerektiğini dile getirdi. Bunun için önce kafalardaki duvarların yıkılması gerektiğinin altını çizen Akıncı, şunları kaydetti:
"Fiziki duvarlardan çok daha önemli olan budur. KKTC'nin tanınma fobisi var Rum tarafında ki en büyük engellerden biri bu. Önümüzdeki birkaç haftanın çok önemli olduğunu söylemek istiyorum. Temmuz ayında doğal gaz kazıları yeni gerginlikleri beraberinde getirecek, zaten şimdiden başladı. O gergin atmosfer kendini gösteriyor. Halbuki Doğu Akdeniz'i bir barış ve istikrar bölgesi haline getirebiliriz. Kıbrıs sorunu zihniyet devrimi ile birlikte çözümsüz olmaktan kurtulabilir, bu mümkündür. Hiçbir sorun gibi Kıbrıs sorunu da çözümsüz değildir."