The Others Enerji tasarrufu önerilerinin kaynağı kim?

Enerji tasarrufu önerilerinin kaynağı kim?

07.07.2008 - 02:28 | Son Güncellenme:

Türkiye’de bir beyaz eşya firması, artan enerji maliyetleri nedeniyle buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinesi, fırın ve ocakları kullanırken nasıl tasarruf edilebileceği konusunda önerilerde bulununca, 29 Haziran 2008 tarihli Milliyet internette haber ‘Beyaz eşya üreticisinden enerji tasarrufu önerileri’ başlığıyla yer aldı.

Enerji tasarrufu önerilerinin kaynağı kim

Milliyet İnternet’te yer alan haberde şöyle deniliyor:
“AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, elektrikteki fiyat artışı vatandaşları daha tasarruflu olmaya, daha az enerji harcayan ürünlere ve eşyalara yöneltiyor. Birçok kişi evlerinde ampulleri yüzde 80 tasarruf sağlayanlarıyla değiştirirken bazıları da evlerine alacakları buzdolabı, çamaşır makinesi, fırın, ocak ya da klimada daha az elektrik harcayan A enerji olmasına özen gösteriyor. Vatandaşlar enerji konusunda tasarrufun yollarını denerken ya da ararken Türkiye’nin önde gelen bir beyaz eşya üreticisi de internet sitesinde tüketicilere enerji tasarrufu konusunda önerilerde bulunuluyor.”
Habere ‘AKP Hatay Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Öztürk tarafından hazırlanmış olan yayından alıntı’ olduğu gerekçesiyle itiraz ediliyor. 
Mustafa Öztürk’ün kişisel web sitesi adresinde gösterilen tepki şöyle:
“Haberinizi gerekli referansları belirterek yayımlasaydınız daha doğru olurdu. Sizin de bu tür haberleri izinsiz kullanırken özen göstermeniz gerekirdi. Sayın Öztürk tarafından çok önceden yapılan çalışmayı kaynakça göstermenizi beklerdik.”

Ombudsman’ın notu:
Milliyet İnternet’in haber kaynağı Anadolu Ajansı’dır. AA’nın haber kaynağı ise adı belirtilmeyen bir beyaz eşya üreticisinin internet sitesidir. Prof. Dr. Öztürk’ün sitesinden yayımladığı bilgilerle, söz konusu haberde bazı bilgiler bire bir örtüşüyorsa da haberdeki bilgilere Öztürk’ün ‘kaynakça’ olduğunu söyleyebilmek için, ajansın söz konusu beyaz eşya üreticisinin de kimliğini açıkça yazması yerinde olurdu.