The Others Enerjide tasarruf şart

Enerjide tasarruf şart

22.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Enerjide tasarruf şart

Enerjide tasarruf şart


Basit önlemlerle ülke çapında ilk adımda yüzde 25 enerji sağlanabilir. Sağlanacak 2 milyar dolayında döviz tasarrufu herhalde küçük bir miktar değildir.


       Enerji sorununa çözüm önerilerine, İTÜ Makine Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpin Kemal Dağsöz tasarrufun önemine dikkat çekerek yaklaşıyor.

       Bugüne dek enerji sorununun çözülmesinde daima enerji üretimi üzerinde durulmuş, gelişmiş ülkelerde uzun yıllardan beri hassasiyetle uygulanan ulusal enerji tasarruf politikalarına benzer uygulamalara önem verilmemiştir.
       Gelişmiş ülkeler enerji yönünden başka ülkelere bağımlılığı en aza indirmek, hava kirliliğini azaltmak ve benzer sebeplerle enerji tasarrufu önlemlerine çok önem vermekte. Bunun için Avrupa ülkelerinde:
       Tasarruf kuralları sürekli yenileştirilerek ve titizlikle uygulanıyor. Vergi indirimi, vergi ödeme kolaylıkları, kredi faizlerinde indirim, konut başına parasal yardım ve benzeri uygulamalar yapılıyor. Yenilenebilir enerji kullanımı yaygınlaştırılıyor. Araştırma ile geliştirme çalışmaları destekleyip; bilim politikadan ön planda tutuluyor. Vatandaşların bilinçlenmelerine özen gösteriliyor.
       Ülkemizde de ulusal enerji tasarruf politikası uygulanması kaçınılmazdır. Bunun için: Yapılarda ısı yalıtımı ile ısıtma tesisleri yönetmelik ve standartları kaçak inşaatlar ve gecekondular olmak üzere yeniden belirlenmeli.
       Sanayide ve ulaşımda, enerji tasarrufu için mevcut standart ve yönetmelikler yenilenmeli, bulunmayanlar tamamlanmalı. Enerji tasarrufu konusundaki araştırma ve geliştirme çalışmaları teşvik edilerek hızlandırılmalı.
       Ayrıca TV, radyo, gazete vb. yayın organlarında enerji tasarrufu ile ilgili yayınların yoğun şekilde yer alması teşvik edilmeli. Binalarda örneğin dış duvar, çatı yalıtımları, pencerelerin çift cam yapılması, ısıtma sistemlerinin iyileştirilmesi gibi enerji tasarrufu önlemlerinde, belirli bir süre - örneğin 5 yıl - emlak vergisi; katalizörlü araçlardan taşıt vergisi alınmamalı. Tasarruf için kullanılan malzemeden KDV iadesi yapılmalı. Yakıt fiyatlarında belirli süre - örneğin 5 yıl - indirim uygulanmalı. Geceleri ucuz elektrik tarifesi uygulanmalı.
       Sanayide enerji tasarrufu için düşük faizli kredi açılmalı; vergi indirimi yapılmalı; KDV iadesi uygulanmalı. Yakıt, elektrik fiyatlarında belirli süre - örneğin 5 yıl indirim sağlanmalı.
       Ulaşımda enerji tasarrufu uygulamalarında ise şu hususlar göz önüne alınmalıdır: Hafif ve küçük otomobillerden daha düşük oranda taşıt alım vergisi alınması. Bunların alımı için daha düşük faizli kredi verilmesi. Yakıt sarfiyatı az olan araçlardan belirli süre için Motorlu Taşıtlar Vergisi alınmaması.
       Önlemler uygulandığı takdirde: Isıtma sisteminde otomatik kontrol ile yüzde 25; basit yalıtım uygulamaları ile yüzde 20 civarında tasarruf sağlanması mümkündür. Eğer İstanbul, Ankara, Eskişehir ve Bursa'da doğalgaz dağıtımı yapılırken konutlarda çok basit önlemler şart koşulsaydı aynı doğalgaz ile yüzde 30 daha fazla konutun ısıtılması mümkün olurdu.
       Basit önlemlerle ülke çapında ilk adımda yüzde 25 enerji sağlanabilir. Sağlanacak 2 milyar dolayında döviz tasarrufu herhalde küçük bir miktar değildir.