The Others Günlük zarar 350 milyar

Günlük zarar 350 milyar

20.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Günlük zarar 350 milyar

Günlük zarar 350 milyar

       ABD'nin Irak'a saldırısından sonra Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı mazot ticaretine kapandı. Normal şartlarda 2 bin aracın giriş çıkış yaptığı kapıdan günde yaklaşık 300 - 350 milyarlı bir gelir sağlanıyordu.
       20 bini Şırnak'ta olmak üzere toplam 42 bin kayıtlı aracın mazot ticareti yaptığı kapının kapanmasıyla Gaziantep, Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman ve Siirt'te binlerce kişinin işsiz kalacağı belirtildi. Cizre Ticaret Sanayi Odası Başkanı Adnan Elçi, kapının kapanmasıyla birlikte bölgede hayatın felç olacağını söyledi. Bunun devam etmesi halinde olayın boyutunun daha da büyüyeceğine dikkat çeken Elçi, Habur kapısının uzun süre kapalı kalması halinde yaklaşık yarım milyon kişinin mağdur olacağını açıkladı. Elçi, "Kamyoncular her seferlerinde 180 milyon kazanıyorlardı. Kuzey Irak'tan mazotun litresini 14 sente alıp, 90 bin liradan satıyorlar. Cizre'de 9 bin 677 kayıtlı araç var. Cizre ve Silopi'den iki günde bin araç geçiş yapıyor. Günlük 6 milyon litre mazot getiriliyor. Bu da günlük 3000 - 350 milyarlık gelir demektir. Niğde'den buraya mal getiren kamyon sürücüleri var. Kapının kapanması Niğde'den Balıkesir'e kadar tüm illeri etkiliyor. Geçmişte örnekleri var. Büyük göç yaşanmıştı. Habur'un faal olması ile bölgenin huzur ve güvenliği de sağlanıyor. 1997 yılında 64.2 milyon dolarlık ihracat sadece Cizre'de yapıldı. Bunun için devlete 785 milyarlık vergi ödendi" dedi.
       Cizre Şoförler Derneği Başkanı Haşim Elçi de, kapının kapanması halinde Güneydoğu'nun ölü bölge haline geleceğini ifade ederek, "Terörü yalnız biz ve devlet bitirmedik. Habur kapısınında büyük etkisi oldu. Gümrük kapısı yörede huzur ve güveni sağladı. Yetkililerden işi fazla sıkı tutmamalarını diliyorum. Daha öncede Suriye ve Ürdün üzerinden Bağdat'a mal gönderiyorduk. Buna benzer uygulamaları devreye soksunlar."
       ŞIRNAK'ın Silopi, Cizre, İdil ile Mardin'in Nusaybin, Kızıltepe, Şanlıurfa'nın Viranşehir, Ceylanpınar, Birecik, Suruç ilçelerinde büyük hüzün yaşanıyor. Geçimlerini Habur'a endekslemiş binlerce araç sahibi kontak kapattı.
       Kuzey Irak'ta KDP'nin olası krize karşı petrol stokuna yönelmesi tüm Güneydoğu'yu olumsuz etkiledi. Şırnak Valisi Halil Ulusoy, Kuzey Irak'ta yönetimin istemi halinde gıda sevkiyatının devam edebileceğini, bunu bir insani yardım olduğunu dile getirdi.

       Trafik yoğunluğu nedeniyle sürekli hareketli olan tarihi İpek Yolu Habur'un mazot ticaretine kapanmasıyla boşaldı. Karayolu artık at arabalarına kaldı. İpek yolunda trafik durma noktasına gelirken, Silopi ve Cizre'de kahveler dolup taşıyor. Habur'dan geçimini sağlayan esnaf ve şöförler kahvelere yöneldi. Cizre esnafı, kapının uzun süre kapalı kalması halinde ilçede hayatın duracağına dikkat çekerek, "Başka işimiz yok. Sabahtan akşama kadar kahvede oturacağız. Yetkililer kapının mazot ticaretine açılması için çözüm bulmalı" dediler.
       Cizre'ye bağlı Bayraktar köyünde kamyon sahipleri Habur'un mazot ticaretine kapanmasıyla birlikte kamyonlarını evlerinin bahçesine park ettiklerinin belirtiyor. Fırsattan yararlanan çocuklar da kamyonların üzerine çıkarak çeşitli oyunlar oynuyor. 20 bini Şırnak'ta olmak üzere toplam 42 bin araç kontak kapatırken, Cizre ve Silopi ilçelerinde araç mezarlıkları oluştu. Yol boyunca parkeden kamyonlar Habur'un açılmasını bekliyor. Artık karayolunda uzun kuyruklar yok, araç sahiplerine haklarını mafuz kalması sıra belgeleri verildi. Yarım milyon insan krizini bitmesini bekliyor.