The Others Hakkari'li Başkan: Yüreğim yanıyor

Hakkari'li Başkan: Yüreğim yanıyor

25.06.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hakkari'li Başkan: Yüreğim yanıyor

Hakkarili Başkan: Yüreğim yanıyor

       TÜRKİYE'nin en fakir ilinde, kasası tamtakır bir belediye alarak ilk iki yıl çok büyük sıkıntılar yaşayan, belediyenin kapısına kilit vurarak tüm Türkiye kamuoyunun dikkatini çeken ve Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in sesini duyup yardım ettiği Hakkari Belediye Başkanı Abdurrahman Keskin, "Batı'daki başkanlar sanatsal etkinlikler düzenlerken, fıskiyeli havuzlar yaparken ben burada çamurlu yollarla uğraşıyorum. Yüreğim yanıyor ama elden birşey gelmiyor" dedi.
       Hava limanına, üniversiteye, asfalt yola, sebze haline ve otogara gereksinimi olduğunu belirten CHP'li Keskin, bugünlerde ANAP'a göz kırparken "Hakkari Belediyesi 1994 - 1995'te yoğun bakımdaydı. 1996'da yoğun bakımdan çıktı servise alındı. 1997'nin ikinci yarısında da taburcu oldu. Şu anda sağlığına kuvuşturuldu, artık kendi ayakları üzerinde yürüyor" görüşünü dile getiriyor.
       Yerel Yönetimler Yasası'nın ivedilikle çıkması gerektiğini söyleyen Keskin, şöyle konuştu:
       "Ankara artık Türkiye'yi taşımıyor. Sistem çökmüştür. Bugünkü sistemle ülkeyi esenliğe götürmenin olanağı yoktur. Bu böyle giderse bizim yaşadığımız rahatsızlıklar diğer bölgelere sıçrar. Doğudan batıya inanılmaz bir göç yaşanmaktadır. Göç edilen kentlerdeki kültür farklılığı had safhada. Milliyet'in doğuda başlattığı kampanyalar gibi hükümetler de bölge sorunlarını enine boyuna ele alabilecek kuruluşları bölgeye gönderip yerinde araştırma yapmalıdır. Ankara'da oturup bölge sorunları halledilemez. Ankara, Çankaya Belediyesi'yle Hakkari Belediyesi'ni bir kefeye koydukça sorunlar bitmez.
       Her ile bir yasa çıkarmanın olanağı yoktur ama Hakkari Belediye Meclisi üyelerinin üçte iki çoğunlukla aldığı kararlar kanun kuvvetinde kararname niteliği taşımalıdır. Bu karar bir makamın onayına tabi olabilir. Artık Türkiye'de yerinden yönetim şart olmuştur."
       Hakkari Belediyesi'nin 1936'da kurulduğunu, 1980'e kadar sadece halkı temsil ettiğini ifade eden Keskin belediyenin bugünkü durumunu anlatırken şunları söyledi:
       "1994 seçimlerinde belediyenin 19 milyar geliri 84 milyar borcu vardı. Bir kurumun gelirinin 4.5 katı borcu varsa o kurum iflas etmiş demektir. Biz böylesi bir enkaz devraldık. 1997'de gelirimiz 289 milyarı borcumuz 165 milyarı buldu. 1998'in ilk altı ayında ise gelir 380 milyarı geçti, borç ise bitti. Artık belediye vatandaşa yardım etme aşamasına geldi. 5 otobüs alıp Hakkari tarihinde ilk kez toplu taşıma start verdik. Hafta sonları 4 otobüsümüz halkı ücretsiz piknik yerlerine taşıyor. Tam bilet 20 bin, öğrenci 10 bin lira. Bu Türkiye'nin en ucuz toplu taşım fiyatıdır. 1996'da belediyenin kapısına kilit vurma kararı almıştım. Başkanlığım süresince yokluklar yüzünden Hakkari halkına yaraşır hizmetler yapamadığım için yüreğim yanıyor. Hep bunun ezikliğini yaşadım."

       EĞİTİMDEN sağlığa, altyapıdan güvenliğe kadar yığınla sorunla yoğrulan Hakkari'nin CHP'li Belediye Başkanı Abdurrahman Keskin, 7'si CHP'li biri DYP'li belediye meclis üyesi ile birlikte partisinden istifa etti.
       Uzun bir süredir partisi ile ters düşen, Başkan Keskin yaptığı yazılı basın açıklamasında, yarım asırdır CHP'de ailece politika yaptığını belirterek, "Bu partide iktidar nimetlerinden yararlanmak için kalmadık, çünkü hiçbir zaman iktidar olmadı. CHP ülkenin ihtiyaç duyduğu, halkımızın beklediği değişim programlarını kabul edip ortaya koyamadı. Doğu'da biriken sorunlara seyirci kaldı. CHP'den istifa ediyorum, belli bir süre bağımsız kalacağım. Hakkari'nin genel menfaatlerini değerlendirerek ve Hakkarilileri danışarak politikama yön vereceğim" dedi.
       Keskin ile birlikte CHP'li belediye meclis üyeleri Hüseyin Yaşar, Şevket Öztunç, Selahattin Kurt, Ahmet Taş, Cindi Aşkan, Şükrü Öskan ve Necmettin Erik ile DYP'li Kerem Şan da partilerinden ayrıldılar.