The Others Hedef Dünya liderliği

Hedef Dünya liderliği

14.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hedef Dünya liderliği

Hedef Dünya liderliği


Balkanlar, Orta Asya ve Kafkasya’da ilk adımı atan Diyanetin hedefi dünya müslümanlarına liderlik


       Uzun yıllar İslami cemaatlerin gölgesinde kalan Diyanet, önce Türkiye’de inisiyatifi ele geçirdi. Geçen ay düzenlenen Avrasya İslam Şurası ile Balkanlar, Orta Asya ve Kafkasya’da Türkiye’nin öncülüğü konusunda önemli kararlar alındı. Dün ise Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz hedefini daha da büyüttü: Tüm İslam dünyasının liderliği.
       Diyanet’in “İslam’ın yeniden yorumlanması; tefsir, hadis ve fıkıh kaynaklarında ayıklama yapılması" yolundaki çabalarının başarılı olabilmesi için, yalnızca Türkiye’de değil, tüm İslam dünyasında belirli bir kabul görmeleri gerekiyor. Nitekim Yılmaz da müftülerin deklarasyonunun açıklanmasından önce yaptığı konuşmada, “Yepyeni, çağdaş bir İslam imajı yaratmamız gerek. Türkiye bunu başarabilecek güçlü bir ülkedir. Bu nedenle Türkiye tüm İslam dünyasına örnek olacaktır. Zaten İslam dünyası da Türkiye’yi kendilerine rehber kabul etmeye başlamışlardır" dedi.
       “Müslümanlar arasında birlik olmadan hiçbir şey yapılamaz" diyen Yılmaz, tüm İslam ülkelerinden temsilcirinin katılacağı bir toplantı düzenleyeceklerini, bu amaçla normal olarak 2003 yılında yapılması gereken “Uluslararası Din Şurasıönı öne alabileceklerini söyledi.

       Fetva birliği
       Yılmaz, hedefini 81 il müftüsünün desteğinin verdiği cesaretle büyüttü. Dün sona eren İl Müftüleri Semineri de zaten böyle bir desteği temin edip, kamuoyunda büyük yankı uyandıran görüşlerin nasıl hayata geçirileceğini tartışmak için toplanmıştı. Yılmaz’ın kurmaylarından Dini Yayınlar Dairesi Başkanı Harun Özdemirci, toplantıyı şöyle özetledi: “Bütün Diyanet teşkilatında çok ciddi bir heyecan var. Normalde müftü toplantılarında deklarasyon yayınlanmaz. Ama bu sefer müftülerimiz böyle bir yola gittiler ve başkanımızın dile getirdiği hususlara katıldıklarını beyan ettiler."
       Müftüler, Diyanetin aldığı kararların hayata geçirilmesinde kilit rol oynuyorlar. Hem 80 bini aşkın personeli denetliyorlar, hem de halk dini sorunlarını doğrudan müftülüklere aktarıyor, onlardan fetva soruyorlar. Bu nedenle on maddelik sonuç bildirisinde, “insan hakları, din ve vicdan özgürlüğü, kadın hakları, İslam - demokrasi konularında toplumun aydınlatılması" ve “günün ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde fetva birliğinin sağlanması" maddeleri özellikle dikkat çekiyor. Bildirinin çoğu maddesi, Diyanet’in yapması gereken yayıncılık faaliyetleriyle ilgili. Ancak bunların en ilginci “Kavramlar Sözcüğü". “Cihad, hakimiyet, hizip, küfür, demokrasi, laiklik" gibi siyasetle ilgili ve tartışmalı kavramların Diyanetçe doğru görülen açıklamaları bir kitapçık şeklinde bastırılıp yurtiçi ve dışında halka dağıtılacak.