The Others Hükümete Ozan Ceyhun sorusu

Hükümete Ozan Ceyhun sorusu

25.03.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hükümete Ozan Ceyhun sorusu

Hükümete Ozan Ceyhun sorusu

CHP İçel Milletvekili Fikri Sağlar, Başbakan Mesut Yılmaz'a Alman Yeşiller Partisi Milletvekili Ozan Ceyhun'un 12 Eylül'den sonraki bir yargılama dolayısıyla 17 yıl sonra kırmızı bültenle aranması için İnterpol'e başvuruda bulunulmasının nedenini sordu.
Sağlar, TBMM Başkanlığı'na verdiği önergede, Ceyhun'un 1994'te Yeşiller Partisi'nden Alman Parlamentosu'na girdiğini, 1 Ekim 1998'den itibaren de Avrupa milletvekili olabileceğini hatırlatarak "17 yıl aradan sonra alınan bu karar bir ihmalden mi yoksa Ceyhun'un Avrupa milletvekilliğini engelleme kaygısından mı kaynaklandıyor?" dedi. Sağlar, Yılmaz'a şu soruları yöneltti:
* Ceyhun'un karıştığı iddia edilen olayla ilgili yargılamalar sonucunda diğer kişiler beraat etmiş olmasına ve adı geçen kişinin de müteaddit defalar dosyasının gönderildiği Beyoğlu 2. Ağır Ceza Mahkemesine ifadesinin talimatla alınması konusunda başvuruda bulunmasına rağmen, bu girişimlerinin yanıtsız bırakılmasının nedenleri nelerdir?"
* Yabancılar Hudut İltica Daire Başkanlığı'nın 24.06.1993 tarihli dört yıl önceki yazısıyla, Dışişleri Bakanlığı'nın 9.3.1994 tarihli tam üç yıl önce gönderilmiş yazılarının 1997 Eylül'ünde yanıtlanmasının anlamı nedir?
Darmstad Savcılığı ile Hessan Eyaleti Adalet Bakanlığı'nın istediği Ceyhun'a yönelik bu suçlamalarla ilgili dosya bu tarihe kadar gönderilmiş midir? Gönderilmemiş ise bunun nedeni olayı aslı ile düzmece kırmızı bültende yer alan iddialar arasındaki çelişkilerin giderilmemiş olması mıdır?
Düzmece kırmızı bültenlerle bir skandala neden olan sorumluluk hakkında herhangi bir işlem yapmayı düşünüyor musunuz? Kırmızı bülteni geri çekmeyi düşünüyor musunuz?"