The Others İade dosyasında Apo'nun gerçek yüzü

İade dosyasında Apo'nun gerçek yüzü

28.11.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

İade dosyasında Apo'nun gerçek yüzü

İade dosyasında Aponun gerçek yüzü

       TÜRKİYE hazırladığı iade dosyasında, İtalya'ya, PKK'nın başı Abdullah Öcalan'ın bir numaralı terör suçlusu olduğunu, sivil halkı acımadan katlederek insanlık suçu işlediğini, Öcalan ve PKK'nın uluslararası uyuşturucu ticaretinde önemli rol oynadığını anlattı. İtalya'ya, Çakıcı için Fransa'ya verilen, "Türkiye'ye iade edilirse idam edilmez" güvencesi verilmedi.
       Adalet Bakanlığı, İtalya'da yakalanan Öcalan'ın iadesine ilişkin dosya üzerindeki hazırlıklarını tamamlayarak, dosyayı İtalya'ya ulaştırılmak üzere Dışişleri Bakanlığı'na gönderdi.
       Ekleriyle 4 klasör ve 900 sayfadan oluşan dosyada, PKK'nın eylemleri teker teker sıralanırken, örgütle ilgili geniş bir analiz yapıldı. Adalet Bakanı Hasan Denizkurdu'nun İtalyan meslektaşı Oliviero Diliberto'ya yazdığı ve siyasi içerikli olduğu öğrenilen özel bir mektubun üst yazı olarak konulduğu dosyanın 40 gün dolmadan gönderilmesinin gerekçesi, dosyanın İtalya'nın Apo'nun sığınma hakkını görüşmeden eline geçmesi ve böylelikle İtalyan makamlarının sağlıklı bir değerlendirme yapmasının sağlanması olarak gösterildi.

       Dosyayı hazırlanması aşamasındaki tüm işler sırasında çalışmaların başında yer alan Bakanlık Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Şeref Ünal, Milliyet'in sorularını yanıtlarken hazırlanan dosyanın, resimler ve video kasetleriyle de desteklendiğini, PKK'nın yaptığı katliamların bir bir sıralandığını söyledi.
       Bakanlık dosyanın değerlendirme bölümünde de PKK'nın uluslararası bir terör örgütü olduğunu 14 yıldan bu yana Türkiye'nin bir bölgesinde binlerce güvenlik görevlisinin yanısıra, sivil halkı da katlettiğini, bu boyutta bir katliama girişen örgütle bu örgütün lideri evrensel kavramlara göre de "terör örgütü" ve "terörist" olarak nitelendirilmesinin zorunlu olduğunu anlattı.
       Ünal, iade dosyasında "siyasi suç" değerlendirmesinin yapılıp yapılmadığı yönündeki bir soruya, "Siyasi suçu ağzımıza bile almadık. Bu mümkün değil" karşılığını verdi. Ünal, dosyada yer alan suçların evrensel hukuk normları içinde "insanlık suçu" kapsamına girdiğinin de hatırlatıldığını anlattı.

       Öcalan'ın yargılandığı 6 mahkemenin dosya örneklerinin de yer aldığı iade talebi dosyasında PKK'nın aynı zamanda uluslararası uyuşturucu ticaretinde çok önemli bir yeri olduğunu anlattı. Bu konuda Emniyet Genel Müdürlüğü'nden gelen rakamlarla iddialarını güçlendiren Bakanlık, dosya ile Avrupa'ya "İadesini istediğimiz terörist, uyuşturucuyla sizin gençlerinizi de zehirliyor" mesajı verdi. Genel Müdür Ünal, dosyada PKK kontrolündeki uyuşturucu ticaretinin nasıl ve hangi yollarla gerçekleştiğinin de anlatıldığını söyledi.

       Genel Müdür Şeref Ünal, "idam kalkmalı mı kalkmamalı mı" tartışmalarıyla aynı zamanda hazırlanan iade dosyasında Fransa'ya Çakıcı için verilen "iade ederseniz ve mahkemeler idamına karar verirse bunun infaz edilmemesi için Meclis'e telkinde bulunuruz" güvencesinin verilmediğini söyledi. Ancak iade dosyasında, Türkiye'de uzun yıllardır ölüm cezalarının infaz edilmediğinin anlatıldığı, cezası infaz edilmeyenler arasında Öcalan ile aynı suçlardan mahkum olanların da hatırlatıldığı kaydedildi. Genel Müdür Ünal, Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanarak Bakanlar Kurulu gündemine getirilen ancak iç siyasi gelişmeler nedeniyle Meclis'e sevkedilmeyen idamın kaldırılması yönündeki tasarı metninin dosya içinde yer almadığını ancak bu tasarıdan söz edildiğini açıkladı.