The Others İadede ağırlık Almanya'da

İadede ağırlık Almanya'da

15.11.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

İadede ağırlık Almanya'da

İadede ağırlık Almanyada

       PKK lideri Abdullah Öcalan'ın yakalanmasıyla Ankara'da, yakalamanın siyasi ve adli boyutları değerlendiriliyor.
       Türkiye, PKK liderinin yakalanmasıyla birlikte İnterpol nezdinde iade girişimlerini başlatırken, başkentte, Öcalan'ın Almanya'ya iade edilmesinin daha ağırlıklı olduğu görüşü konuşulmaya başlandı. Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican'ın Alman BKA yetkilileriyle yaptığı görüşmeler sırasında yaşanan Öcalan'ın yakalanması konusunda Türkiye, Alman heyetine, iade hakkının Türkiye'ye kullanılması yönünde istekte bulundu. Ancak, Almanların Türk heyetine kendilerine dönük iade için ısrarlı olduklarını dile getirdikleri öğrenildi.
       İade girişimleriyle ilgili Milliyet'e konuşan Emniyet Genel Müdürlüğü'nden bir yetkili, iki ayrı nedenden dolayı Almanya'nın iadede ısrarlı olduğunu açıkladı. Almanya'nın öncelikle Schengen ülkesi olması ve sanığa uygulanacak ömürboyu hapis cezası nedeniyle İtalya ve İnterpol nezdinde kuvvetli olduğunu belirten yetkili, "Almanya, Öcalan'ı kendi ülkesinde yargılayıp cezaevine koyarak, kendi topraklarında bir süredir devam eden Kürt hareketini de kontrol altında tutmak istiyor. Alman BKA yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerde Alman güvenlik uzmanları, terör örgütlerinin her türlü faaliyetleri ve eylemlerine karşı çalışmalar yapılarak izin verilmeyeceğini beyan ettiler. Bu amaçla, Almanlar, Kürt hareketlerinin kendi iç güvenliklerine zarar vermesini önlemek ve kontrol altına almak için Abdullah Öcalan'ın kendi ülkelerine iade edilmesi konusunda ağırlıklarını koyacaklar" dedi.

       Kaynaklar, Öcalan'ın Suriye'den Rusya'ya geçmesinden sonra kendisine dört ayrı hedef ülke belirlediğini açıkladı. İstihbarat birimlerinin saptamalarına göre değerlendirme yapan kaynaklar, PKK liderinin Moskova'dan sonra Libya, Yemen veya Sudan'a geçiş yapmak için çalışmalar yaptığını belirtirken, Libya'nın bu ülkeler arasında daha kuvvetli olması nedeniyle Öcalan'ın İtalya üzerinden giriş yapmak için Moskova'dan ayrıldığını kaydettiler.
       Suriye'nin Türkiye'nin baskısı, Rusya'nın ise ABD'nin kararlı tavrı nedeniyle PKK liderine sahip çıkamadığını vurgulayan kaynaklar, Öcalan'ın son şans olarak örgütün siyasi hareketlenmesini gerçekleştirdiği Avrupa ülkelerini tercih etmek zorunda kaldığına dikkat çekti.
       Aynı kaynaklar, Öcalan'ın, PKK ve Kürt hareketine destek veren Kuzey Avrupa ülkelerine giriş yapmasının risk olacağını görüşünden hareketle, İtalya'yı daha uygun bulduğu görüşünü savundular. Öcalan'ın Kürt hareketinin ağırlıklı olduğu diğer Avrupa ülkelerinin yerine İtalya'ya giriş yapmakla yeniden kamuoyu gündemine geldiğini belirten kaynaklar, bu tercihte İtalya'daki Kürt yanlısı oluşumların etkili olduğunu ifade etti.