The Others İfade ters mi?.. Kaynak nerede?..

İfade ters mi?.. Kaynak nerede?..

01.07.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

İfade ters mi?.. Kaynak nerede?..

İfade ters mi.. Kaynak nerede..


17 Haziran Pazar tarihli Milliyet’te Üç Tiryakiden Biri Kurban başlıklı haber, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) sigara tüketimi nedeniyle ölümlerin sayısında görülen ciddi artışla ilgiliydi.
Ama, bu ürkütücü gelişme, "indi" fiiliyle verilmişti.
Gerek spotta gerekse haber metninde "...sigaradan kansere yakalanma oranı 33’te 1’den, 3’te 1’e indi.." denmekteydi.
Bir okurumuz "önce fiyattaki cesur ayarlama için sizi kutluyorum" dedikten sonra, eleştirisini eklemiş:
"Bu mukayese bir artışı ifade ediyor. Belli ki kansere yakalanma riski artmış. Bence bu gelişmenin vehametini yeterince göstermeyen bir anlatım bozukluğuna yol açıyor" diye yazmış.
Yorum: Doğru bir tespit. Artış çok ciddi. İfadenin "..yakalanma riski son on yılda 33’te 1’den 3’te 1’e çıktı" ya da benzeri bir şekilde formüle edilmesi daha iyi olurdu.
Behzat Üsdiken’in şikayeti "kaynak gösterme" ile ilgili. Milliyet’in 26 Mayıs tarihli sayısında 6. sayfada yer alan Tarabya’da Zarifi Oyunu başlıklı, bir mülk üzerindeki hukuk ihtilafına ilişkin haber bazı fotoğraflarla verilmişti.
"Haberde Yorgo Zarifi’nin iki resmi ve yaşamıyla ilgili metin, tarafımdan yazılmış ve Finans Dünyası dergisinin Ocak 2001 sayısında çıkan yazıdan aynen alınmıştır. Milliyet muhabiri Nedim Şener bunları kendisi hazırlamış gibi kullanmıştır" diye yazmış Üsdiken.
Ekonomi Servisi muhabiri Nedim Şener, haberde kullanılan Rum Banker Yorgo Zarifi ile mezarının resimlerinin Finans Dünyası dergisinden kesilerek Milliyet arşivine girdiğini buradan alındığını söyledi.
Yorum: Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne göre, "gazeteci...bir meslektaşının veya herhangi bir yayının sunduğu bilgileri kullandığında mutlaka kaynağı belirtmelidir". Bu haberde, gerek resimlerin gerekse diğer ek bilgilerin kaynakları gösterilmeliydi.