The Others Ilıcak’tan Mert’e yanıt

Ilıcak’tan Mert’e yanıt

21.07.2008 - 02:17 | Son Güncellenme:

Milliyet’te geçen hafta Devrim Sevimay’ın konuğu olan Nuray Mert’in sözlerinin Nazlı Ilıcak’la ilgili bölümü cevap hakkı doğurdu

Ilıcak’tan Mert’e yanıt

“Geçen gün TV’de Nazlı Hanım’ı (Ilıcak) dinledim, soğuk savaş yıllarından söz ederken sivillerin silahlandırılması konusunu ‘Tabii o zamanlar bir komünist işgal falan olursa hani halk da kendini korusun diye böyle bir şey düşünülmüş’ diye açıklıyor.
Be hanım, o zamanlar bu memleketin ordusu yok mu? Emniyet teşkilatı yok mu? Hangi şart altında sivil ahalinin silahlandırılması normal olur? Ama Nazlı Hanım, soğuk savaş döneminde kendi de taraf olduğu için, sahibi olduğu gazete bir soğuk savaş propagandisti olduğu için o konuları da hiç fazla deşme taraftarı değil. O yüzden o dönemle hesaplaşan falan çıkmaz, hiç merak etmeyin.” 

‘Fazla özen göstermemiş’
Gazeteci Nazlı Ilıcak’ın açıklaması şöyle:  “14 Temmuz 2008 Pazartesi günkü Milliyet gazetesinde konuğunuz olan Nuray Mert’in, maalesef fazla özen göstermeden hakkımda bir değerlendirme yaptığını gördüm. Nitekim, bir gün önce Haber Türk kanalında, Siyaset Meydanı’ndaki konuşmamın tümünü dinlemediğini itiraf etmişti.
Ben, Siyaset Meydanı’ndaki tartışmada, 1950’li yıllarda, Sovyet işgaline karşı NATO çerçevesinde böyle bir yapılanmaya gidildiğini söylemekle birlikte, maalesef, Tercüman gazetesi olarak bizim de daha sonra bu kutuplaşma içinde kullanıldığımızı belirtmiştim. 

‘Hayretle karşıladım’
Suni olarak sağ-sol çatışmasının yaratıldığını, bunun da darbeye zemin hazırladığını söylemiştim. O tarihte Özel Harp’in başındaki Sabri Yirmibeşoğlu’nu iyi tanıdığımı, Memduh Ünlütürk ile de ilişkimiz olduğunu vurguladıktan sonra, “Meğer, onlar Kontrgerilla diye bir oluşumun içinde faaliyet gösteriyorlarmış, biz farkında değildik” demiştim. Bunu, bugün de medyada bazı kişilerin kullanılabileceğine dikkat çekmek için ifade etmiştim.
Nuray Mert’in, bir bilim kadını hüviyetinde konuşmasına rağmen, yarım yamalak dinlediği bir tartışmaya dayanarak, hakkımda olumsuz görüş belirtmesini hayretle karşıladım.
Soğuk savaş döneminde, Kontrgerillanın Sovyet-komünist işgaline karşı kurulduğu bilimsel bir gerçek. Ama daha sonra, bu antidemokratik yapılanma, çeşitli provokasyonlarda kullanıldı; bunu kimse inkâr etmiyor.”