The Others İmamın onur intiharı

İmamın onur intiharı

21.06.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

İmamın onur intiharı

İmamın onur intiharı

       MENEMEN'de müftünün, "Kuran kursu için az yardım topladın" diyerek azarladığı imam, cami avlusunda kendini ağaca asarak canına kıydı.
       Menemen'e bağlı Emiralem Beldesi'nde Yayla Camii'nin Atatürkçü düşünceleriyle tanınan imamı Mustafa Işık (44) önceki gün cuma namazının ardından Müftü Niyazi Kaya'nın talimatıyla Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Yatılı Kuran Kursu'na bağış istedi. Cemaatten makbuzla toplanan 800 bin lirayı teslim eden Işık'la müftü aralarında paranın miktarı konusunda tartışma çıktı.
       Morali bozularak camiye dönen yaşındaki Işık, sabah ezanını okuduktan sonra kendini caminin avlusundaki ağaca astı. Namaz kılmak üzere camiye gelenlerin haber vermesiyle olay yerine gelen jandarma, imamın cebinden Menemen Müftüsü Niyazi Kaya'ya hitaben yazılmış sitem dolu bir mektup buldu. "Sana hesap vermektense Allah'a hesap veririm. Canıma tek etti. Allah beni affetsin" ifadelerinin yazılı olduğu mektup savcılık yetkililerine teslim edildi. Evli ve üç çocuk babası Işık'ın emekliliğine bir ay kaldığı belirtildi.
       İmamın intiharı Emiralem'de üzüntü yarattı. Belediye Başkan Vekili Kadir Aydın, "İmam Mustafa Bey aydındı. Cumhuriyet imamıydı. Buranın halkı zengin değil. Karınca karınca kurs için bağışta bulunmuş. Müftüyü halk da istemiyor, görevden alınsın" dedi.
       Emiralemliler de müftünün yöredeki imamlara baskı yaptığını öne sürerek "Müftü, camimizi temiz bulmadığını söyleyip sudan bahanelerle İmam Mustafa Işık'a çıkışıyordu. Geçen yıl da Merkez Camii'nin imamı Rasim Yılmaz, müftü yüzünden emlekliye ayrıldı" dedi.
       Milliyet'in görüşme talebine önce "Beyan vermeye yetkili değilim. İzmir Müftüsü'nü arayıp onay alayım, beni sonra ararsanız" diye reddeden Kaya şunları söyledi:
       "Konunun benimle ilgisi yok. O imam beyin soyadını bile bilmem. Benim 111 tane görevim var. 35 senedir müftüyüm. Sadece kendisine dört ay önce bir kınama cezası verdim. İmamla husumetim, düşmanlığım yok. Hatta kendisi bana `Bir ay sonra emekli olacağım' dedi. `Bekle yılbaşında ayrılırsın, daha iyi olur' dedim. Olayın bağışla ilgisi de yok, kendisine bağırmadım. Para benim cebime girmez ki, camilere, Kuran kurslarına toplanıyor."