The Others İnsan hakları coşkusu

İnsan hakları coşkusu

11.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

İnsan hakları coşkusu

İnsan hakları coşkusu

       MİLLİYET ve Amerikan Basın ve Kültür Merkezi tarafından ortaklaşa düzenlenen 'İnsan Hakları ve Demokrasi' konulu deneme yarışmasının ödül töreni dün yapıldı.
       Bu sene üçüncüsü düzenlenen yarışmada dereceye giren Gizem Birdane, Emrah Küçükyağcı ve Özlem Özkıvrak'a ödülleri Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan ve Amerika Büyükelçisi Mark Parris tarafından verildi. Gazetemiz yazarları ve üniversite rektörlerinin katıldığı törende konuşan Aydın Doğan, Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'ni imzalayan ilk ülkelerden birisinin de Türkiye olduğunu hatırlatarak, "Biz, Milliyet olarak insan haklarının tartışmasız ve eksiksiz uygulanmasını istiyoruz" dedi. Ülkede yıllardan beri terörizm baskısı olduğunu belirten ve insan hakları özgürlükleri ile terörün birbiriyle karıştırılmasından şikayet eden Aydın Doğan, "Avrupa ülkelerinde insan hakları ihlalleri daha fazla olmasına rağmen, onlar sadece bizdeki hataları görüyorlar ve bizi Avrupa Birliği'nden dışlıyorlar" diyerek, "Daha yüksek demokrasi ve insan hakları 20.yy.'da tüm insanların ortak özlemidir" şeklinde görüşlerini dile getirdi.

       Amerika Büyükelçisi Mark Parris de, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin kabulünün 50. yılında, Milliyet'in böyle önemli bir temayı konu olarak belirlemesinin sevindirici olduğunu belirtti. Amerika'nın uluslararası rolüne de değinen Parris, "Eğer biz toplum olarak, başka ülke insanlarına da ilgili davranıyorsak, bu bazılarının düşündüğü gibi müdahalede bulunmak ya da stratejik avantajlar peşinde koşmak için değildir" diyerek, bunun büyük sorumluluk taşıdığını; insan haklarına saygı, fikir özgürlüğü, geçerli - güvenli yasaların uygulanmasının bu sorumluluk kapsamında yer aldığını kaydetti ve Türkiye'de tüm bu koşulların bulunduğunu bildirdi.
       "Türkiye Cumhuriyeti, laiklik, ayrılıkçılığa karşı toprak bütünlüğünü koruma konularında zorluklar aşmıştır ve bizim için dost ve müttefik olan bir ülkedir" diyen Büyükelçi Parris, Atatürk'ün 'Benim manevi mirasım ilim ve akıldır' sözlerini de hatırlatarak şöyle konuştu, "Yarışmanın birincisi Gizem Birdane, yazısında 'Sınırlarımızı genişletebiliriz, tabii bir başkasınınkini daraltmamak üzere. Bir ağacın büyümesiyle biraz daha büyür orman' diyerek bu manevi mirasa sahip çıkmıştır" dedi.

       Yarışmada birinci olan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Gizem Birdane, insanın, kendine has bir yasası olan doğanın düzenini bozduğunu ve mutlak insan haklarına ulaşmak için bozulan evrensel yasanın tekrar bulunması gerektiğini anlatan 'Evrensel Yasa' başlıklı yazısıyla bin dolarlık ödülün sahibi oldu. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı 2. sınıf öğrencisi Emrah Küçükyağcı, doğaya dönme temasını işlediği 'Bir Doğa Masalı' adlı denemesiyle ikinci olurken, 750 dolar; üçüncü olan 9 Eylül Üniversitesi Maliye Bölümü doktora öğrencisi Özlem Özkıvrak da, insan haklarına, demokrasiye saygılı bir ülkeyi betimlediği 'Bir Demokrasi Masalı' başlıklı yazısıyla 500 dolarlık para ödülü aldı.