The Others Kalıcı konutlar 2000 sonbaharına

Kalıcı konutlar 2000 sonbaharına

22.09.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kalıcı konutlar 2000 sonbaharına

Kalıcı konutlar 2000 sonbaharına


Harun Gürek Ankara


       Deprem bölgesindeki kalıcı konutların inşa edileceği yeni yerleşim bölgelerinin belirlenmesi çalışmalarına başlandı. Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın, kalıcı konutların inşaatına Mart 2000'de başlanacağını ve konutların aynı yılın sonbaharına yetiştirileceğini belirtti. Aydın "Geçici konutları ise gerekirse projektör koyup gece çalışarak, kasım sonuna kadar yetiştireceğiz" diye konuştu.
       Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü, depremin hemen ardından Adapazarı, İzmit, Yalova, Gölcük'te kentlerin yeni taşınabileceği bölgeleri belirleyerek Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na bildirdi. Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün bildirdiği Hazine arazilerinde, depreme dayanıklı yapılaşmaya uygun yerleri belirlemek için jeolojik çalışmaları yürüten Maden Tetkik Araştırma Genel Müdürlüğü, yapılaşmaya uygun bölgeleri saptadı.
       MTA, Adapazarı için Yenice - Beşevler ve Akçukur - Yeniköy, İzmit için Tepeköy - Bayraktar bölgesinde 50 - 60 hektar arasında değişen üç ayrı bölge belirledi. MTA'nın yanı sıra üniversitelerin de yer belirlemek için jeolojik araştırmalar yaptığını belirten Aydın, şu bilgileri verdi:
       "Hem MTA'dan hem de üniversitelerden sonuçlar geldi. Aynı yerler belirlenmiş. Yalova dışında yer sıkıntımız yok. Yalova ile ilgili çalışmalar sürüyor. Gelen zemin etüd sonuçları da birbirine yakın. Bu etüdlerin gelmesinin ardından bakanlık olarak kesin yer belirleme çalışmalarına başladık. Bu çalışmalar, ekim sonuna kadar tamamlanır. Ardından plan - proje çalışmaları ve başlar. Bir taraftan da ihale hazırlıkları başlayacak. Martta kalıcı konutların ihalesi yapılmış ve inşaata başlanmış olur. Önümüzdeki sonbaharda da konutları bitirip, teslim ederiz."
       Yeni yerleşim yerlerinin, sokak ve caddelerin ikide bir kazılıp, yapılmasını önleyecek "galeri" sistemiyle kurulacağını kaydeden Aydın, "Kentin altında batıda olduğu gibi bir başka kent olacak. Bütün kanalizasyon sistemi galeri sistemiyle yapılacak. Elektrik, telefon, doğalgaz hatları bu galerilerden geçecek. Bu kentler, çağdaş anlayışa uygun kentler olacak" dedi.
       Aydın, geçici prefabrik konut ihalesine ilişkin iddiaları ise şöyle yanıtladı:
       "Karadenizli müteahhitleri kayırdığımı söylüyorlar. Tam tersine Karadenizli firmalar dert yanıyor. Bu ihale vesilesiyle ortaya atılan iddialardan Karadenizli olduğumu öğrenen firmalar, benimle yakınlık sağlamak için ihsas (ima) etmeye çalışıyor. Hiçbiriyle görüşmedim. İhaleyi alan firmaların yüzde 98'ini tanımam. Yüzde 2'sini de sadece isim olarak bilirim. Devlette ilk defa ciddi bir iş yapıldı. Bakanlar Kurulu, bana tam yetki verdi. Peki bütün konutları üç müteahhide verseydim, acaba ne diyeceklerdi? Oysa biz 25 firma seçtik. İhaleyi hakkaniyet ölçüsünde yaptık."
       Geçici konutların 50 trilyon liraya mal olacağına ilişkin hiçbir açıklamasının olmadığını vurgulayan Aydın, konutların kasım sonuna kadar bitirileceğini belirterek, "Gerekirse projektör koyup, geceleri de çalışarak, konutları sonuna yetiştireceğiz. Depremzedeleri kışın açıkta bırakmayacağız" diye konuştu.

400 milyona konut vaadi

       Zonguldak Valisi İsmet Metin, Marmara Depremi'nin ardından Sakarya'da 100 konutluk Zonguldak Mahallesi kuracaklarını, tanesi 1.5 milyar lira olan konutları da kendi yöntemleriyle 400 milyon liraya mal edeceklerini belirtti.
       Metin yaptığı açıklamada, Sakarya'da evleri yıkılan depremzedelerin barınma ihtiyacını karşılayabilmek için prefabrik konut yapımı çalışmalarına başladıklarını belirterek şöyle konuştu:
       "Çalışmalarını başlattığımız 100 prefabrik konutu daha ucuza mal etmek amacıyla, Karaelmas Elektrik Dağıtım A.Ş (KEDAŞ) ile Türk Telekom Müdürlüğü'nün kullanmadığı elektrik ve telefon direklerini topluyoruz. Topladığımız direkleri işçilik ücreti vermeden hazırlayıp, hemen montajını yapacağız. 36 metrekare olarak planlanan bu konutların içinde mutfak, banyo ve tuvalet bulunuyor. Konutlarda, vali yardımcılarının yanı sıra daire müdürleri ile kamu kurum ve kuruluşların personeli, aileleri ile birlikte kalabilecek. Bu konutlara ihtiyaç kalmadığı zaman Zonguldak'a geri getireceğiz ve başka amaçlar için kullanacağız."