The Others Kapalıçarşı Üniversitesi mezunları

Kapalıçarşı Üniversitesi mezunları

15.11.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kapalıçarşı Üniversitesi mezunları

Kapalıçarşı Üniversitesi mezunları
15 Kasım 1998

Kapalıçarşı Üniversitesi mezunları
Antika kültürünü anlamaya çalışırken yalnız Batı'nın değil kendi sanatlarımızın da farkında olmamız gerektiğini ve eldekini kaçırmadan önce iyice düşünmek gerektiğini söylemeye gerek yok. Sami Coşkun da bize Anadolu El Sanatları Merkezi hakkında bilgi verdi.
"Anadolu El Sanatları Araştırma Merkezi, yaratıcı ortamında, bilim tekniğini arayan ve bulan metodlarıyla, en eskiden yola çıkıp arkeolojiden yararlanarak, uygarlıklar yaratan Anadolulu ellerin artık yabancılaşan, terk edilen, unutulmaya yüz tutan el sanatlarını canlandırmaya uğraşmakta, yalnız birkaç asır önce halkaları dağılmış ince zinciri onarmaya günümüze taşımaya çalışmaktadır." Anadolu, çağlar boyunca pek çok el sanatının doğuşuna kaynaklık etmiş, kuyumculuktan çömlekçiliğe, çinicilikten süsleme sanatlarına kadar hemen bütün el sanatlarında yeni teknikler uygulamış ve dünyada konunun merkezi olabilmiştir. Öncelikle turizm olayı içinde değerlendirilmektedir. Turistler ziyaret ettikleri yöre ya da ülkenin özellikle tarihi, sanatı ve kültürü ile ilgili eserleri satın almak istemektedir.
Sami Coşkun temel çözümü gerçek Anadolu form ve motiflerinde, doğru malzeme ve kaliteli işçilik ile, çağdaş fonksiyonlar kazandırılmış el sanatları ürünlerinin üretimidir.
Keskiner Antika'nın sahibi Ahmet Keskiner ise 30 yılını vermiş bu mesleğe. Kapalıçarşı'dan yani bu işin üniversitesinden geliyor. Onun için yıllardır eserleri seçme konusunda insanların zevkleri değişse de antika her zaman gerek koleksiyon gerek dekoratif amaçla olsun insanlar için vazgeçilmez bir tutku. "Antikaların her geçen gün değeri artıyor, kazanç yolu düşünülürse büyük kar da sağlıyor. Ancak, kültür ve sanatı da beraberinde getiren antikaların ister ticareti ya da koleksiyonu yapılsın ister ilgi duyulsun, bilinçli yaklaşanlar için amaç kar değildir. Sahip olma isteği ötesinde bir duygudur. Bu duygu, değerini bildiği esere sahip olmak, onu korumak, bütünleştiği kültür ve sanatı yaymak tutkusudur," diyor Keskinerler.
Anadolu El Sanatları Araştırma Merkezi ise ülkemizde hediyelik, dekoratif ve turistik eşya olarak nitelendirilebilecek Anadolu takıları, seramik, cam, bakır, cilt ve deri, tesbih, minyatür, mermer, heykel ve heykelcikler gibi el sanatları üretilmektedir.
Anadolu El Sanatları Merkezi'nin amacı el sanatları üreticisi için bir merkez olabilmek ve aynı zamanda üretimlerinin birarada sergilenebilmesi için her yörede bir sergi satış merkezi kurmaktır. Keskiner Antika da yaklaşık aynı amaca hizmet ediyor, ticaretini bilinçli yapan ve antikanın değerini bilen dostlarına kazandırmak için çalışıyor. Ve hiç kuşkusuz bu duygu ve düşünce içinde yaklaşımların antikaya duyulan bilinçli ilginin oluşup gelişmesinde önemli bir rolü bulunmaktadır.