The Others ‘Kıbrıs’ta asker kalmasını kabul etmeyeceğim'

‘Kıbrıs’ta asker kalmasını kabul etmeyeceğim'

16.05.2017 - 12:41 | Son Güncellenme:

Ada'da Türk askerinin kalmasına kesin bir dille karşı çıkan Rum lider, "Tek kaygım; Kıbrıslı Türkler ve Rumlar arasında ayrılık ve çatışma tohumları saçacak dengesiz ölü doğmuş çözümleri bertaraf etmektir" dedi

‘Kıbrıs’ta asker kalmasını kabul etmeyeceğim

MİLLİYET LEFKOŞA
EOKA'cıları anma etkinliğinde konuşan Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Kıbrıs müzakerelerine yönelik sert mesajlar verdi. Anastasiadis, "Askerin kalmasını, garantör güçleri ve 4 özgürlüğü kabul etmeyeceğini" açıkladı. Nikos Anastasiadis kendisini eleştirenlere hitap ederken de, “halkın önüne herhangi bir çözümü veya Kıbrıslı Rumların beklentilerine cevap vermeyen bir çözümü getirmeyi kabul etmeyeceğim” dedi. Anastasiadis, şöyle devam etti: “Ulusal Konsey’de de açıkça söylediğim gibi, işgal ordularının kalmasını, garantör güçleri, Türk vatandaşlarına, güya Türk ve Yunan vatandaşları arasında eşit muamele hakkına karşılıklı saygı veya mütekabiliyet diye tabir ettikleri bir statüyle dört özgürlük hakkı verilmesini öngörecek önerileri kabul etmeyeceğim. Yunan vatandaşları, Avrupa vatandaşıdır. Yunanlılar, bazı imtiyazlı statüler olduğu için değil, Fransızlar, İngilizler veya İspanyollar gibi üye devlet vatandaşlarının yararlandıklarından yararlanıyor.”

Haberin Devamı

Ölü doğmuş bir çözüm

Rum medyasına göre Anastaiadis, "Vatanım bölünecekse, vatanım tehlikeye girecekse, Helenizm tehlikeye girecekse başkanlık koltuğunu ne yapayım" dedi. Rum lider, EOKA Evi’ne mali destek maksatlı “Özgürlük Yolu” etkinliklerinin başlaması vesilesiyle Limasol’un Aşağı Amyando köyünde düzenlenen EOKA'cıları anma töreninde yaptığı konuşma yaptı. Anastasiadis burada yaptığı konuşmada, “tek kaygım, müzakere prosedürü aracılığıyla, Kıbrıslı Türkler ve Rumlar arasında ayrılık ve çatışma tohumları saçacak dengesiz ölü doğmuş çözümleri bertaraf etmektir" dedi.

Türk tarafından beklenti

Anastaiadis, “Tehditlerden, şartlardan veya gerilemelerden uzak, yapıcı ve verimli bir diyalogla iki tarafın haklı endişe ve kaygılarına, özellikle de Kıbrıslı Türklerin hassasiyetlerini dikkate aldığını gösteren Kıbrıs Rum tarafının endişe ve kaygılarına tam saygı gösteren önerilerin sunulması mümkün olacaktır. Beklentimiz, Kıbrıs Türk tarafından da aynı iyi niyetin gösterilmesidir” dedi.