The Others Nevruz’a ‘W’ engeli

Nevruz’a ‘W’ engeli

20.03.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Nevruz’a ‘W’ engeli

Nevruz’a ‘W’ engeli


Nevruz Bayramı nedeniyle Güneydoğu ve metropollerde polis alarma geçti. Başvurusunda 'v' yerine 'w' harfini kullanan HADEP'in İstanbul kutlamalarına izin verilmedi


       Güvenlik güçleri yarın kutlanacak Nevruz Bayramı nedeniyle metropoller ve Güneydoğu illerinde olası yasadışı gösterilere karşı alarma geçirildi. Valilik başvurusundaki Nevruz kelimesinde "w" harfini kullanması nedeniyle HADEP'in İstanbul'daki kutlamalarına izin vermezken Diyarbakır'daki kutlamalar HADEP'in öncülüğünde gerçekleşecek.
       Sokaklarda yakılan lastikler ve çıkan çatışmalarda ölen onlarca insan nedeniyle akıllarda kötü izler bırakan Nevruz, yarın kutlanacak. Nevruz'un, bazı illerde terör örgütlerinin eylem malzemesi olarak kullanılması nedeniyle kutlamaların sakin bir ortamda geçmesi için önlemler arttırıldı. Emniyetin tüm birimleri olası bir olaya karşı alarma geçerilerek güvenlik güçlerinin 21 Mart'a denk gelen bazı izinleri kaldırıldı. Geçen yıl yurt genelindeki Nevruz kutlamalarında 2 bin 400 kişi gözaltına alınmıştı.
       Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de Nevruz nedeniyle yoğun güvenlik önlemleri alındı. Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Siirt ve Batman'da, güvenlik güçleri denetimlerini arttırırken, il ve ilçe merkezleri girişlerindeki kontrol noktalarından geçen araçlarda bulunan şüpheli kişiler üzerinde arama yapılıyor.

Türkçe değil, kullanamazsın

       İstanbul Valiliği, yaklaşan Nevruz Bayramı'ndan önce "Nevruz Resepsiyonu" ve Şişli Abide - i Hürriyet Meydanı'nda Nevruz kutlaması düzenlemek isteyen HADEP İstanbul İl Başkanlığı'nın başvurusunu değerlendirmeye almadı. Valilik, HADEP'e verdiği yanıtta, "Nevruz" kelimesinde "v" yerine "w" kullanıldığına dikkat çekerek, "Kelime yazılış itibarıyla Türkçe değildir. Yasaya göre siyasi partiler Türkçe'den başka dil kullanamazlar" uyarısında bulundu.
       HADEP'e gönderilen, İstanbul Vali Yardımcısı Osman Demir imzalı yazıda, "Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkındaki Kanunun ilgili maddesinde Nevroz ulusal bayramlar arasında sayılmamaktadır" ifadesi de kullanıldı. Valilik, HADEP'in kanuna uygun şekilde müracaat etmesi halinde müracaatın değerlendirmeye alınacağını kaydetti.

1992’de kana bulanmıştı

       PKK'nın Güneydoğu'da kanlı eylemlere başladığı 15 Ağustos 1984'ten itibaren her yıl gerginliği tırmanan Nevruz, yakın dönemin "sendrom" oldu.
       Türkiye'de ilk kanlı Nevruz 1990'da yaşandı. Şırnak'ın Cizre ilçesinde PKK'nın çağrıları üzerine toplanan kalabalık, Nevruz'da yasa dışı gösteri yapınca, güvenlik kuvvetleri müdahale etti. Cizre'de üç kişinin öldüğü olaylarda bir çok resmi bina yakıldı, dört günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Üniversite öğrencisi bir kız ise 1991 Nevruz'unda kendini Diyarbakır surları üzerinde yaktı.
       En kanlı Nevruz ise 1992'da yaşandı. Terörün teslim aldığı bayramın bilançosu korkunçtu. Resmi bilgilere göre 38 saat aralıksız çatışmalara sahne olan ve mermi isabet etmeyen duvarı kalmayan Şırnak'ta 52, Cizre'de 10, Nusaybin'de 14, Gercüş'de üç, Yüksekova'da üç kişi öldü. Aynı gün Şırnak kent merkezinde bir polis evinde linç edilerek şehit edildi. Cizre'de ise sokağa çıkma yasağı sürerken, Sabah Gazetesi Ankara Muhabiri İzzet Kezer de açılan ateşle öldü.
       Bölgedeki Nevruz gerginliği 1994'ten itibaren giderek azaldı Bölgede son bir kaç yılda bazı "kritik" yerleşim birimlerindeki sıkı denetimler dışında Olağanüstü Hal Bölgesi önemli ölçüde normale döndü.