The Others Olan Alican'a oldu

Olan Alican'a oldu

09.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Olan Alican'a oldu

Olan Alicana oldu


ASLI ÖKTENER, İBRAHİM KARAHAN TAHSİN AKSU İstanbul


       Alibeyköy'de bir polisin "dur" ihtarına uymayan bir otomobile ateş açması sonucu seken bir kurşun, 14 yaşında suçsuz bir çocuğun ölümüne neden oldu. Mahkemeye çıkarılan ve kapkaççı olduğu öne sürülen genç ifadesi alındıktan sonra, polis memuru Sinan Buğa ise 850 milyon lira kefalet karşılığında serbest bırakılırken; Kaynak ise öldüğüyle kaldı.
       Üzücü olay önceki akşam meydana geldi. Alibeyköy Atatürk Caddesi'nde bir kadının çantasını kapkaç yöntemiyle aldığı iddia edilen ve otomobiyle kaçmaya çalışan Hüseyin Biricik'e (17) bölgede devriye görevi yapan polis ekiplerince uyarı ateşi açıldı. Polis memuru Sinan Buğa'nın silahından seken kurşunlardan biri, sesler üzerine çalıştığı Uzundal Börek Salonu'nun önüne çıkan Alican Kaynak'ın (14) göğsüne isabet etti. Özel Alibeyköy Hastanesi'ne kaldırılan Kaynak, tüm müdahalelere karşın kurtarılamadı.
       34 TK 2316 plakalı otomobiliyle kaçan Biricik de, güvenlik güçlerinin takibi sonucu, olaydan üç saat sonra Rami'de ele geçirildi. Ehliyetinin bulunmadığı öğrenilen Biricik sorgusunda, kapkaççı olmadığını, babasına ait otomobili kendisine haber vermeden aldığını bildirdi. Biricik ve polis memuru Buğa, dün Eyüp Adliyesi'ne çıkarıldı. Biricik ifadesi alındıktan, polis memuru Sinan Buğa ise 850 milyon lira kefaletle serbest bırakıldı.

       'Dava açacağız'
       Alican'ın ölüm haberini Erzurum'da alan ağabeyleri Mehmet Ali ve Binali Kaynak, dün Adli Tıp Morgu'na geldi. Kardeşiyle en son dün öğle saatlerinde telefonla görüştüklerini belirten Binali Kaynak, "Kanser nedeniyle hastanede yatan babamızın durumunu öğrenmek için aramıştı. İyi olduğunu söyledi. Para kazanmak için köyden bir grup gençle İstanbul'a gelmişti. Görüşmemizden iki saat sonra ölüm haberini aldık. Polisler yolun ortasında nasıl ateş edebilirler? Kardeşimi öldüren polis memuruna dava açacağız" dedi.

Polis nereye ateş edebilir?

       Ceza hukuku profesörleri, Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu'na göre polisin ateş etme yetkisi olduğunu, ancak sınırlarının aynı kanunla çizildiğini belirttiler.
       Uzmanlara göre, polis kaçmaya çalışan birini engellemek için ihtar niteliğinde silahını kullanabilir. Bu da havaya ateş etmek, ya da kaçmaya çalışan kişinin ayaklarına ateş etmekle olur. Polis eğer direkt şahsa ateş ederse ölüme sebebiyet vermiş olur.
       Polisin açtığı ateş sonucu olayla ilgisi bulunmayan bir kişiyi öldürmesine "sapma" denildiğini belirten uzmanlar, "Bu durumda polis taksirle ölüme sebebiyet vermek ya da taksirle müessir fiil suçunu işlemiş olur" diye konuştu.