The Others Operasyonlar devleti de temizledi

Operasyonlar devleti de temizledi

21.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Operasyonlar devleti de temizledi

Operasyonlar devleti de temizledi


TOLGA ŞARDAN ANKARA


       İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın göreve başlamasıyla birlikte çete ve yolsuzluklara karşı başlatılan "topyekün" mücadele yolsuzluk organizasyonlarının devlete ne ölçüde sızdığını da ortaya çıkardı.
       Emniyet Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı raporda, mali suçların yanı sıra, çete operasyonlarıyla ilgili ayrıntılı bilgilere yer verildi. Altınbaş Holding'e yönelik "Paraşüt" operasyonuyla başlayan mücadele sürecinde, kamuoyunda son günlerde ön plana çıkan "yolsuzluk ve hayali ihracaat" operasyonlarında çok sayıda kamu personelinin yakalanarak tutuklandığı açıklandı.

       Üçte biri kamu görevlisi
       Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nin koordinasyonunda, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nca yürütülen altı planlı hayali ihracaat ve yolsuzluk operasyonunda 136 kişi gözaltına alınırken, bunlardan 47'sinin kamu görevlisi olduğu kesinlik kazandı. "Paraşüt", "Hayal", "Balina", "Serhat" ve "Kartal" operasyonlarında gözaltına alınan kamu görevlisinden 26'sı gümrükçü, 15'i köy hizmetleri görevlisi, 6'sı maliyeci olarak yer alırken, bunlardan 14'ü tutuklandı.

       289 operasyon
       Organize suç grupları olarak adlandırılan çetelerle mücadele kapsamında yılbaşından bu yana ülke çapında 289 operasyon yapıldı. Bu operasyonlarda, bin 579 kişi gözaltına alınırken, 508 kişi tutuklandı. Olaylara adı karışan 294 kişi firari olarak polis tarafından aranırken, olaylarda yedi çete üyesi öldü.
       Operasyonlarda ele geçirilenler arasında şunlar bulunuyor:
       "320 tabanca, 11 uzun namlulu tüfek ve 43 av tüfeği, 5 cop, 8 cep telefonu, 2 dürbün, 20 gaz tabancası, 2 el bombası, 41 sahte kimlik, bin 367 çek ve senet, 83 tarihi eser."

       İstanbul birinci
       Polisin yürüttüğü çete operasyonlarının dörtte biri İstanbul'da gerçekleştirildi. 68 çete operasyonunu yürüten İstanbul polisi 457 kişiyi gözaltına alırken, 106 kişi tutuklandı. Operasyonlarda 158 tabanca, 5 uzun namlulu silah, 19 av tüfeği ele geçirildi.