The Others Romantizmin denklemi

Romantizmin denklemi

09.03.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Romantizmin denklemi

Romantizmin denklemi





Barbra Streisand şarkıcı ve oyuncu olarak hem saygın hem popüler bir konuma sahip. Ancak yaratıcılığını kamera arkasında da geliştirmek istedi. Yönetmen olarak imza attığı üçüncü film "Aşkın İki Yüzü" yapım aşamasında yaşanan bazı sorunlara rağmen sevimli ve düşündürücü bir komedi oldu. Görüntü yönetmeni Dante Spinotti, Streisand ile tartışıp filmi yarıda bırakmış, çekimleri en az onun kadar usta olan Andrzej Bartkowiak devralmıştı.
Aynı adlı Fransız filminin Amerikan versiyonu olan "Aşkın İki Yüzü" akıllı kadınla arkadaş olunur, güzel kadına aşık olunur önyargısını kıran bir film. Aşk ve tutkuyla fiziksel niteliklerin doğru orantılı olmadığını, çekiciliğin bambaşka bir özellik olduğunu vurguluyor.

Ruh izdivacı
Dış görünüşü malumunuz Streisand’ın canlandırdığı Rose Morgan, Columbia Üniversitesi’nde romantik edebiyat dersi veren, canayakın tavrı sayesinde sınıfı dolup taşan bir profesör. Yaşamdan zevk alan, sürekli rejim yapan "güzel tip"in aksine iştahla yemek yiyen bir kadın.
Annesi güzelliği dillere destan bir kadın (Lauren Bacall), kız kardeşi havalı bir esmer (Mimi Rogers) olmasa ve okuttuğu dersin metinlerine kendini fazla kaptırmasa hayatı çok daha iyi olabilir... Ama Rose yakışıklı bir adamın ona aşık olmasını ve romantik bir ilişki yaşamayı istiyor!
Öte yandan Gregory (Jeff Bridges), sıkıcı bir matematik profesörü olmasına rağmen omuzları kadar geniş bir hayran kitlesine sahip. Adamcağız yastık muhabbetinden bunaldığı için daha derin bir ilişkinin, bir "ruh izdivacı"nın peşinde. Haşır neşir olduğu matematikten esinle "denklemden seksi çıkaran" bir kadın istiyor. Uzun lafın kısası dekoltesine bakıp yatağa atmak istemeyeceği bir yaren arıyor.
Ters yönlere giden iki profesörün yolları umulmadık biçimde birleşiyor. Birbirlerinden beklentileri farklı olduğu için ilişkileri yetişkinler dünyasına hiç uymuyor. Bizi güldüren de bu yanı. Streisand filmini biraz kısa tutabilse çok daha iyi olurdu.

Ken Loach, inançlı bir sosyalist, hakiki bir hümanist. Filmlerinde politika ve aşkın eşi görülmemiş bir bileşimini yapmayı başarır. Apolitik bir İskoç otobüs şoförünün Nikaragualı sığınmacı bir kıza aşkını anlatan "Carla’nın Şarkısı" da ustanın tipik bir filmi. Bir otobüs şoförü, CIA destekli Contraların işkence ettiği genç kadın uğruna Nikaragua’ya gider...
İzleyenin zihninde buruk bir tat bırakan filmin sadece iki sahnesi bile onu unutulmaz kılmaya yeter: İki sevgilinin ilk kez birlikte oldukları sırada muhteşem oyuncu Robert Carlyle’ın Oyanka Cabezas’ın kazağını dişleriyle çıkardığı ön sevişme sahnesi aşk filmi antolojilerine geçti... Nikaragualı bir köylü Carlyle’a bir kişiye ait olan toprağı paylaşmalarını naif bir dille aktarırken aslında devrimin ne olduğunu özetlemesi ve bunları çeviren Carla’nın gözyaşları da politik film antolojilerine.
• Grafi2000.Comedy: Varol Yaşaroğlu bu hafta, Gani Müjde’yi konuk ediyor. KANAL D / 11.00
• Evim Evim Güzel Evim: Pınar Altuğ ve arkadaşları bu hafta, Ebru-Cemal Mordalga çiftinin salonunu dekore edecekler. KANAL D / 11.45
• Tele Pazar: Ali Kocetepe ve Nehir Erdoğan’ın konukları Emre Altuğ, Seda Üren ve Tan Sağtürk. TRT 1 / 15.05
• Formula 1: 04.50’de canlı yayınlanan Avustralya Grand Prix’i, meraklıları için tekrarlanıyor. NTV /15.10
• Sihirli Annem: Annesi ve "ölümlü" kocası arasında kalan peri kızının komik maceraları... Anne’yi Nevra Serezli’nin oynadığı dizide bu hafta, evde parfüm krizi yaşanıyor. KANAL D / 20.30
• Şahane Pazar: Behzat ve Süheyl Uygur’un canlı yayınlanan şov programı yine ünlü isimlere ev sahipliği yapacak. KANAL D / 21.45
• Futbol’da iki derbi: Süper Lig’de Trabzonspor-BJK derbisinin (19.00) yanı sıra Başkent’te de Ankaragücü ve Gençlerbirliği karşılaşacak (16.00). Maçlar LİG TV’den canlı yayınlanıyor.







Yazarlar